mjesto za top banner

25. KOLOVOZA 2015. 23:25h

HDZ: Podržavamo Vladin plan za dužnike u francima - ionako je izvorno naš

Goran Marić

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Iako smatraju da se donosi samo zbog izbora, HDZ će podržati Vladin plan za rješavanje problema dužnika u švicarskim francima, no tvrde da su predložena rješenja izvorno HDZ-ova.

"S obzirom da je najavljeni prijedlog izvorno HDZ-ov i da predstavlja satisfakciju dužnicima, naravno da ćemo ga podržati. Me?utim, inzistirat ćemo na cjelovitom rješenju, a ono podrazumijeva obeštećenje i onih dužnika kojima je prekinut ugovorni odnos. Istodobno tražimo da se riješi problematika jednostrano povećanih kamatnih stopa", rekao je Hini HDZ-ov saborski zastupnik Goran Marić.

Naglasio je da se ne može govoriti o kvalitetnim rješenjima ako iza njih slijedi velik broj sudskih tužbi, što je najavila udruga Franak.

"No, podržat ćemo svakako promptnu konverziju svakog pojedičanog kredita po tečaju koji je vrijedio na dan kad je kredit pušten u optjecaj", kaže Marić koji podržava i prijedlog da se na kredite u "švicarcima" primijeni kamatna stopa koja je cijelo vrijeme vrijedila za euro, a da se za preplaćeni iznos umanji glavnica kredita.

Protivi se, me?utim, ideji da se troškovi konverzije bankama priznaju kao porezna olakšica.

"Nedopustivo je u takav odnos miješati porezne obveznike i teret prebacivati na njih, jer se u ovom slučaju nikako ne može govoriti o gubitku, nego tek o umanjenoj dobiti banaka. Gubici banaka nisu nastali na stambenim kreditima, nego na kreditima velikih kompanija koji nikada nisu naplaćeni", smatra Marić.

 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!