mjesto za top banner

12. SRPNJA 2011. 15:23h

HDZ: Ivo Josipović je šef oporbe, a ne Zoran Milanović

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Rasprava na temu tko je vođa oporbe - Ivo Josipović ili Zoran Milanović iz Dubrovnika se preselila i na saborske hodnike. Opet zahvaljujući HDZ-ovu Franu Matušiću koji je izjavio kako je druženje Josipovića s dubrovačkim SDP-ovcima znak da je on stvarni lider oporbe, a ne Milanović. Matušić je istovremno demantirao kako je napad na predsjednika Josipovića nova predizborna strategija HDZ-već da je to osvrt na činjenicu da se Josipović proteklog vikenda u Dubrovniku družio samo sa SDP-ovcima. Poručio je i da je predsjednik lagao kada je izjavio da je i on bio na večeri koju je Grad Dubrovnik organizirao nakon otvaranja Ljetnih igara jer na istu nije bio ni pozvan niti njegova stranačka kolegica Dubravka Šuica. Ali jesu, kaže, Zoran Milanović, Radimir čačić, Vesna Pusić, Milanka Opačić i Arsen Bauk.

- Čudi nas da se Josipović ljuti i nama predbacuje da ga mi guramo u stranačke borbe, a danas u jednom tjedniku izlazi na naslovnici njegova rečenica da njegova popularnost može pomoći SDP-u na izborima. Mislim da je tu sve više nego jasno, da je predsjednik vrlo aktivno uključen, nažalost, u stranačku kampanju što naravno nema nikakvog utemeljenja u samom Ustavu RH i nije dobro da se predsjednik svrstava ni na koju političku stranu - zaključio je Matušić. Na pitanje je li mu odlazak na večeru zabranila predsjednica stranke Matušić je ponovio kako na večeru nije bio pozvan te je dodao da će rado  poći na kavu s predsjednikom kada god ga pozove, pa makar to bilo u društvu SDP-ovaca.

Da HDZ-ovcima nije zabranjeno druženje s predsjednikom Josipovićem istaknuo je i Krunoslav Markovinović koji se prisjetio da je upravo s predsjednikom nedavno otvorio tvornicu papirne konfekcije. Na pitanje slaže li se sa stranačkim kolegama da je šef oporbe predsjednik, a ne Milanović Markovinović je poručio kako mu je to novost jer da je on svojevremeno tvrdio da je lider oporbe Slavko Linić.

- Vidim da oporba ima nekoliko lidera, i jako me zanima njihovu međusobni susreti, mogli bi provesti neko natjecanje, bilo bi stvarno zgodno.Mislim da je najamnje lider oporbe Milanović, to je definitivno - zaključio je Markovinović. Da predsjednik Josipović obavlja svoju dužnost na najbolji mogući način uvjeren je SDP-ov Davorko Vidović.

-  Objede da se on ponaša kao šef oporbe su izraz nemoći i straha HDZa da će izgubiti izbore jer su do sada naučili da isključivo oni imaju potporu svih institucija u ovoj zemlji, beskrupulozno su koristili činjenicu da su bili na vlasti za svoje predizborne kampanje i to pokušavaju činiti i sada.Ovakvim pokušajem difamiranja predsjednika republike oni gube, a ne predsjednik niti će to ići na štetu oporbe - kaže Vidović. Njegova stranačka kolegica Tatjana Šimac Bonačić koja se za vikend u Dubrovniku i "družila" sa predjsednikom kaže da bi Josipović prihvatio poziv bilo kojeg čovjeka iz bilo koje stranke. Jer on je, kaže, takav čovjek.
- Zoran Milanović je lider oporbe, a predsjednik Josipović predsjednik je svih Hrvata i hrvatske države i tako se i ponaša - dodala je.

Da je Milanović zasigurno mnogo pomogao Ivi Josipoviću da postane predsjednik države vjeruje IDS-ov Damir Kajin.
-  Bez Milanovića to ne bi uspio pa valjda je red i da predsjednik Josipović sada malo vrati Milanoviću - zaključio  je Kajin.

Goran Beus Rihembergh: Šef je netko drugi

HNS-ov Goran Beus Rihembergh poručio je kako oni koji smatraju da je šef oporbe netko drugi umjesto Milanovića vjerojatno oporbu vide gdje god se okrenu na svakom koraku.
I to je dobro jer je ta informacija točna, HDZ ima oporbu gdje god se okrene - poručio je Beus. Na pitanje je li oporba i u predsjedničkim dvorima Beus kaže kako su predsjednički dvori široko polje te dodao kako se predsjednik drži Ustava do te mjere kvalitetno da se to vidi i na njegovom rejtingu. .
- Predsjednik Republike izabran je neposrednom voljom građana, prije godinu i pol dana s nešto više od 60 posto glasova u drugom krugu, a danas mjesecima rejting preko 80 posto. Možete li me podsjetiti na kojim je to izborima ikada Jadranka Kosor dobika pobjednički rezuzltat i tko je to nju izabrano da bi na taj načinmogla govoriti o predsjedniku repbiublike i koliki joj je rejting u hrvatskoj javnosti - pita se Beus.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!