mjesto za top banner

22. KOLOVOZA 2011. 12:34h

HDSSB: Čobanković poticajima želi ucijeniti seljake da glasuju za HDZ

Petar Čobanković

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Najavama isplate poticaja za jesensku sjetvu 2010. u prvoj polovici 2012. godine ministar poljoprivrede Petar Čobanković želi ucijeniti seljake - ako ne budu glasali za HDZ, neće dobiti poticaje! - prozvao je danas u Osijeku član glavnog odbora HDSSB-a i dožupan osječko-baranjski Željko Kraljičak. Ministar, dodao je, laže i kad kaže da će u rujnu krenuti legalizacija poljoprivrednih objekata. Prema zakonu o prostornom uređenju i građenju, donesenom prije mjesec dana, takvi se objekti, tvrdi, ne mogu legalizirati. Zbog tradicijske gradnje svi su objekti građeni na međi, a zakon nalaže da se mogu legalizirati oni koji su četiri do pet metara dalje od međe.

- Od 150.000 objekata legalizirano je samo šest posto. Naš prijedlog je da kao i '68 Vlada sve objekte proglasi legalnim kako bi se proizvodnjom mogli nastaviti baviti i kad postanemo članica EU - kazao je Kraljičak navodeći da je u posljednjih pet godina Hrvatska izgubila 33.000 proizvođača mlijeka. Danas ih je tek 17.000 i proizvode mlijeka za 50 posto potreba stanovništva.

- Čobanković je uništio i svinjogojstvo jer je nestalo 80.000 proizvođača tovnih svinja, a u sedam godina koliko traje priča o navodnjavanju, taj projekt nije zaživio - dodao je i naglasio da HDSSB i Županija Osječko-baranjska podržavaju seljake u zahtjevu u zahtjevu da se poticaji od 450 milijuna kuna, od ukupno 2,5 milijarde kolko se godišnje isplaćuje poticaja, isplate do 30.rujna.

- Hrvatskoj od uvoza poljoprivrednih proizvoda kroz naplatu PDV-a i carine ostane do pet milijardi kuna pa ako polovicu toga vrati domaćim proizvođačima kojima je oduzela tržište, onda držimo da to nisu veliki novci - zaključio je tražeći i da što hitnije zaživi Zakon o skladišnici. On bi morao doprinijeti ravnopravnosti svih na tržištu.

- Pitamo ministra da li se robne rezerve i danas nalaze u nelicenciranim silosima? Ako da, onda bi trebao podnijeti ostavku. Možemo se složiti da je Čobanković bio simpatičan. Onda se počeo služiti lažima, izjavama o "maloumnima" postao je bahat i sad, prijeteći predstavnicima seljačkih udruga, nasilan - zaključio je Ž. Kraljičak kojemu se oteo i mali lapsus. Kazao je da su ministru zbog poticaja i slaganja sa seljačkim udrugama pisala "obojica, i župan i predsjednik HDSSB-a". Naime, župan i predsjednik HDSSB-a ista su osoba (ne obojica) - dr. Vladimir Šišljagić.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!