mjesto za top banner

RH ĆE MORATI DATI PODATKE

29. TRAVNJA 2010. 08:32h

Haag želi uvid u Registar branitelja

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Obrane dvojice u Haagu optuženih bosanskih Srba, Miće Stanišića i Stojana Župljanina, zatražile su da im se da uvid u registar.

Problemi zbog i oko objave registra branitelja stigli su i do Haaškog suda. Obrane dvojice u Haagu optuženih bosanskih Srba, Miće Stanišića i Stojana Župljanina i službeno su zatražile da im sudsko vijeće da naputke kako da u dokaze obrane uvedu i 'registar hrvatskih branitelja', piše Večernji list.

Oni su, prema optužnici, sudjelovali u zločinu protiv nesrpskog stanovništva. Odgovorni su za progone, istrebljenje, ubojstva, mučenje i prisilnu deportaciju nesrba. Kako su obrane obaviještene da će idući svjedok optužbe Edin Hadžović posvjedočiti da je s njim u srpskom logoru bila zatočena i nekoliko Hrvata koji su 'bili lišeni života', branitelj Slobodan Zečević unio je njihova imena u 'registar hrvatskih branitelja', i došao do suprotnih podataka.

Što, vjerojatno i nije čudno, jer hrvatska javnost to zna, popis je nepotpun i stoga bez JMBG-a ili imena oca, pa je uobičajeno da isto ime i prezime 'pokriva' i nekoliko (različitih) osoba. Odvjetnik Zečević obavijestio je suce o postojanju Registra i upitao ih mogu li se ovakvi podaci objavljeni na internetu koristiti u svrhu obrane optuženika. Naveo je da su, u dosadašnjim slučajevima sudska vijeća u Haagu smatrala da su, u principu takvi javni izvori prihvatljivi, ali će se, od slučaja do slučaja to potvrđivati ili ne. Sudac Burton Hall upitao se je li objava na webu relevantna za konkretnu osobu.

RH će slati prvovaljane podatke

A tužiteljstvo, koje je predstavljao Thomas Hannis, izrazilo je zabrinutost zbog rabljenja takvih dokumenata jer 'ovih dana svatko može staviti na internet što poželi'. Tužitelj je sucima kazao da je ova stranica izazvala kontroverze u RH te da je zabrinut zbog podrijetla tih podataka.

Tužitelj je kazao kako ako je registar autentičan, predlaže da regularnim kanalima zatraže pravnu pomoć RH.

Nakon što se ni tužiteljstvo nije protivilo uvođenju 'registra', i suci su kazali da 'shvaćaju koju bi potencijalnu vrijednost ovaj dokument mogao imati'.

RH još nije dobila haaški zahtjev za dostavu registra. Dođe li, kažu u mjerodavnim institucijama Vlade, sudsko vijeće mora zatražiti provjeru konkretnih osoba na koje se odnose podaci. Tada RH šalje pravovaljane podatke, pod uvjetom da se koriste samo u ovom sudskom slučaju. Ne postoji mogućnost da RH ne dostavi podatke, 'jer je ustavni zakon o suradnji s Haagom iznad ostalih zakona'.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!