mjesto za top banner

8. KOLOVOZA 2015. 16:13h

Grčić: Radnicima Imunološkog isplaćena prva od 4 plaće, izbjegli smo stečaj

Branko Grčić

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić izjavio je u subotu novinarima da je radnicima Imunološkog zavoda isplaćena prva od četiri zaostale plaće čime je, smatra, izbjegnut stečaj te ustanove.

"Paralelno rješavamo zaostale plaće. Naravno tu je prije svega uprava nadležna i vidim da je jučer isplaćena ta prva plaća. Ali ono što je još važnije isplaćeni su i zaostaci za doprinose", rekao je Grčić novinarima u Sinju, gdje je bio na svečanosti otvaranja Muzeja Sinjske alke u sklopu obilježavanja 300. obljetnice Alke.

Upitan je li isplatom plaće za ožujak izbjegnut stečaj odgovorio je kako se nada da jest.

Na upit kada će osigurati novac za isplatu preostale tri plaće, rekao je da je to proces koji teče paralelno s preoblikovanjem Zavoda iz dioničkog društva u državnu ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva.

"Nadamo se da će u konačnici cijela situacija biti na dobrobit svih zaposlenika Imunološkog zavoda", zaključio je Grčić.

Vlada ja na sjednici krajem srpnja odlučila da će Imunološki zavod postat državna zdravstvena ustanova koja će se iz dioničkog društva preoblikovati u ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva, u vlasništvu države u okviru Ministarstva zdravlja.

Za preoblikovanje su zaduženi Ministarstvo zdravlja i Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). Oni u roku od 90 dana moraju pripremiti uredbu kako bi se u proračunu za iduću godinu mogao osigurati novac za rad Zavoda.

Odluka o preoblikovanju Imunološkog zavoda uslijedila je nakon neuspjele privatizacije, tijekom koje je početkom srpnja Vlada odbila ponudu društva Visia Croatica za kupnju državnog portfelja u Imunološkom zavodu.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji je tako?er bio na svečanosti otvaranja Muzeja, pozvao je zainteresirane gra?ane da se uključe u javnu raspravu o nacrtu Zakona o poticanju ulaganja koji predvi?a dodatne pogodnosti za velike investitore.

"Prijedlog je u javnoj raspravi i pozivam gospodarstvenike i investitore da sudjeluju u izradi tog zakona koji bi trebao u sedam godina zaposliti desetke tisuća ljudi", rekao je Vrdoljak novinarima.

To je, kaže, kompliciran zakon koji predstavlja implementaciju industrijske strategije i politike kojoj je cilj reindustrijalizacija Hrvatske do 2020. godine.

"Jednom riječju, svaki investitor koji ulaže u industriju koji ulaže u RH će birati na koji način želi da ga država prati. Mi nemamo univerzalna rješenja već imamo lepezu, obzirom da svaka industrija nije ista te nema iste zahtjeve", pojasnio je Vrdoljak.

Želja mu je, kaže, da budemo, fleksibilna, brza, stabilna i sigurna država, da oni koji žele investirati u njoj mogu birati uvjete, koji će, nakon što ih odaberu, biti zadržani dugi niz godina.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!