mjesto za top banner

PIŠE JULIENNE BUŠIĆ

9. VELJAE 2010. 14:21h

Govorenje stranim jezicima

Julienne Eden Busic

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Zagovaranje zaštite građanskih sloboda za sve ugožene grupe je više od apstraktnog izraza solidarnosti sa potlačenim manjinama svjeta.

Izraz protivljenja stranim "pjesmama" i "poeziji" se na puno smrtonosnji način očitovao u nedavnom incident koji se dogodio nedaleko od talijanske obale. Italija je zabranila pristup brodovima koji su prevozili na stotine Afričkih migranata u potrazi za utočištem i azilom. Prepušteni sami sebi i ignorirani od strane barem sedam brodova koji su prošli pokraj njih, čitave talijanske političke elite i merđunarodne zajednice, svi, osim jako malog broja putnika, su umrli od gladi, dehidracije ili utapanja

Julienne Bušić

Čini se da što se više stvari mjenjaju, to više ostaju iste.  Ako se osvrnemo desetke stoljeća unatrag, vidimo da je uloga stranaca u društvu - onih koje danas nazivamo "imigrantima" - već tada bila temom žustrih rasprava. Iako su stranci smatrani visoko poštovanim i cjenjenim gostima, redovno su bili obeshrabrivani od toga da se trajno nasele i uspostave svoje "pjesme" I "poeziju", tj da svoju tradiciju, kulturu, mitove i legende podjele sa zajednicom. " Ne pretpostavljajte da ćemo vas ikada olako pustiti da dođete medju nas, sagradite svoju scenu na tržnici i uspostavite glumce čiji prekrasni glasovi govore glasnije od naših," Platon upozorava  u svojim Zakonima. "Ne pretpostavljate da ćemo vam olako dopustiti da držite javne govore djeci, ženama i cjeloj grupi, da govorite o istim ciljevima o kojima mi govorimo, ali govoreći stvari koje su većim djelom u suprotnosti s onim o čemu mi govorimo. Morali bismo biti ludi da vam dopustimo takvo nešto!"

Sada, gotovo dva milenija kasnije, usprkos primamljivim "otvorenim granicama" i bezbrojnim zakonima, konvencijama, statutima i sudskim odredbama koje pokušavaju zaštiti prava pojedinca, nezadovoljstvo raste; čini se da se, kao u drevnim vremenima, neograničeno puštanje imigranata u zajednicu i dalje smatra "ludošću". Nedavna anketa provedena od strane druge najveće Britanske ženske organizacije, The Townswomen's Guild, potvrđuje rastući trend.  The Townswomen's Guild je osnovan 1928 kad su žene dobile pravo na glasovanje.

Kad su članove Guilda pitali za mišljenje o trenutnom stanju imigracije, 95% članova se složilo da će zemlja izgubiti nacionalni identitet ako se imigracija ne smanji, dodatnih 94% je reklo da trenutna razina imigranata stvara pritisak u odnosima u zajednici dok se 24% protivi bilo kakvoj imigraciji. Ova grupa je povjesno bila izložena različitim oblicima diskriminacije i tradicionalno podupire prava manjina, civilne slobode i ostala građanska prava. Reagirajući na iznenadjujuće rezultate predsjedatelj oragnizacije, Sue Smith, je rekla da "problem nije u rasi nego u brojkama i u činjenici da članovi osjećaju kako imigracijska politika mora zaštiti naš način života, okoliš i uvidjeti pritisak koji se stvara na našu prerastegnutu državnu službu."

-.-Privatni arhiv Julienne Bušić-.-
Photo Privatni arhiv Julienne Bušić  
Na isti dan, odgovarajući na pritužbe klijenata koji su se zažalili da mnogi taksisti ne govore Engleski , Britanski vozači u Southhamptonu su na svoja auta počeli stavljati natpise "Ja govorim Engleski!".Nakon što su im zaprijedili suspendiranjem ako ne maknu natpise, Predsjednik Taksi Kompanije je odgovorio da "natpisi nisu racistički. Mi samo želimo biti sigurni da novi vozači vladaju engleskim jezikom."

Izraz protivljenja stranim "pjesmama" i "poeziji" se na puno smrtonosnji način očitovao u nedavnom incident koji se dogodio nedaleko od talijanske obale. Italija je zabranila pristup brodovima koji su prevozili na stotine Afričkih migranata u potrazi za utočištem i azilom. Prepušteni sami sebi i ignorirani od strane barem sedam brodova koji su prošli pokraj njih, čitave talijanske političke elite i merđunarodne zajednice, svi, osim jako malog broja putnika, su umrli od gladi, dehidracije ili utapanja. Toliko što se tiče multikulturalnih principa ravnopravnosti koje je zapad usvojio. Barem na papiru. Kao što Jerry Muller ističe u Ožujsko-Svibanjskom izdanju Foreign Affairsa, ("Clash of Peoples:  Why Ethnic Nationalism will Drive Global Politics for Generations"), nekontrolirana imigracija ugrožava ne samo desničare, nego i ljevičarske političke cilljeve. To se pogotovo događa kad se "kulturološke sklonosti sukobe sa kulturološkim liberalizmom nekih od novih imigrantskih zajednica" ( na primjer genitalno osakaćenje, uređeni brakovi, ili ubojstva za obranu
"obiteljske časti"), kad se, kao sto Atenjanin kaže, "glumcima čiji glasovi govore glasnije od naših" dopusti potpuna sloboda.

I tu stvari postaju komplicirane. Zagovaranje zaštite građanskih sloboda za sve ugožene grupe svijeta je više od apstraktnog izraza solidarnosti sa potlačenim manjinama svjeta. To često znači iskazivanje dobrodošlice u svoj vlastiti dom, zajednicu, grad ili zemlju. U Sjedinjenim Američkim Državama postoji izraz za to: NIMBY: 'Not in my back yard ili ne u mojem dvorištu! To je ono što se nedavno dogodilo u demokratskoj Britaniji i Engleskoj. Atenjanin se ipak zadnji smije.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!