mjesto za top banner

21. KOLOVOZA 2015. 11:54h

GLOBALNO ZATOPLJENJE Ova će godina biti najtoplija godina u povijesti

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Ako vam je prošlim mjesec bilo jako vruće, niste usamljeni - ovogodišnji srpanj bio je na globalnoj razni najtopliji mjesec u povijesti, objavile su američke vlasti.

Prosječna temperatura diljem planeta prošli je mjesec bila 16,6 stupnjeva Celzija, odnosno 0,8 stupnjeva iznad srpanjskog prosjeka u 20 stoljeću.

Obaranje rekorda potaknuo je rast temperature iznad oceana, posebno Tihog i Indijskog. Temperature površine mora bile su 0,7 stupnjeva više nego u prosjeku za prošlo stoljeće, objavila je američka nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA).

Dosad su rekorde za najtopliji mjesec držali srpanj 1998. i srpanj 2010. godine.

U NOAA-i kažu da je vrlo vjerojatno da će 2015. završiti kao najtoplija godina u povijesti.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!