mjesto za top banner

PLIN IZ DRUGIH IZVORA

19. SIJENJA 2007. 14:40h

Gaz-System ulaže 650 mil. eura u plinovod

Tekst

Poljski državni operater plinovoda Gaz-System procjenjuje da će morati uložiti čak 650 milijuna eura u širenje svoje plinske mreže.

Poljska želi proširiti nabavu plina iz drugih izvora tako da ne ovise o plinu iz Rusije. Rast plinske mreže obuhvaća priključenje na budući LNG terminal u mjestu Swinoujscie odakle će se od 2011. godine plin nabavljati iz inozemstva, a nedavno su tim povodom uspostavljeni i energetski pregovori sa Alžirom, piše Bankamagazine.

Iz fondova EU želi se privući pola milijarde eura

Postoji mogućnost daljnjeg razvoja plinovoda kojim bi se dobavljao plin iz Skandinavije, a imao bi potencijal od oko 4 milijarde kubnih metara plina. S obzirom na veliku vrijednost planiranog projekta, Gaz-System osim na vlastita sredstva računa i na novac iz strukturnih fondova Europske unije te odre?ene povoljne kreditne linije. Samo iz fondova EU želi se privući pola milijarde eura, no još se čeka konačno mišljenje Ministarstva gospodarstva.

T.K.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!