mjesto za top banner

28. TRAVNJA 2012. 15:59h

G. Santini: Vlada treba najprije uspostaviti instrumente da zaštiti građane

Zoran Milanović odgovara na pitanja prikupljena sa Facebooka i Twittera

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Najavljeno-ostvareno.Više cijene struje i plina građani su dočekali ogorčeni, jer novčanici su im, kažu, već odavno prazni. A Vlada nije imala izbora, kaže premijer Zoran Milanović. Cijene energenata, a na koje utječu cijene svjetskog tržišta, u Hrvatskoj nisu mijenjane već zadnje dvije godine.

Do poskupljenja je trebalo doći, smatra potpredsjednik Vlade Branko Grčić. No, napominje kako se paralelno s procesom korekcije cijena moralo dogoditi restrukturiranje javnih poduzeća.

Ekonomski analitičar Guste Santini pak smatra kako je Vlada, posebice SDP-ova koja se proklamira kao socijalna, prije svega trebala uspostaviti instrumente zaštite građana.

Politiku cijena uoči skorog ulaska u Europsku uniju Santini ocjenjuje nužnom. Ipak, nove cijene rezultat su dugogodišnje nebrige, pa odgovornost dijele i sadašnja ali i bivša Vlada zbog pogrešne socijalne politike pa jer ovo sada naša zbilja. Iako su hrvatske plaće još uvijek daleko ispod europskog prosjeka, potpredsjednik Vlade Radimir Čačić ima objašnjenje.

No analitičari uzvraćaju - alati poput nižeg PDV-a na energente za kućanstva postoje u Europi. Primjerice u Velikoj Britaniji namet iznosi 5 posto. Usto postoji i nulta stopa na hranu. Čačić pak ima recept za lakše preživljavanje.

Premijer pak obećava - pokušat ćemo zadržati plaće na istoj razini.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!