mjesto za top banner

16. TRAVNJA 2011. 19:18h

Fra Ivica Jurišić, duhovnik generala: Vjerujem u konačnu pravdu

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Duhovnik haških zatvorenika fra Ivica Jurišić za Hrvatski katolički radio izrazio je svoju osobnu žalost i zabrinutost zbog nepravedne presude, no izrazio je vjeru u konačnu pravdu, a potvrdio je i da je u redovitom kontaktu s generalima Antom Gotovinom i Mladenom Markačom, javlja Izvještajna katolička agencija IKA, prenoseći riječi haaškog duhovnika da su Gotovina i Markač dobro podnijeli nepravomoćne osuđujuće presude i nadaju se u konačnici svemu najboljem.

- Istina je, u kontaktu sam s njima. Radosni smo što je general Čermak sa svojom obitelji u Domovini, dok je nanesena velika nepravda drugoj dvojici haških optuženika. No, oni su čvrsto i stoički podnijeli te teške trenutke i nadaju se opet svemu najboljem - rekao je fra Ivica Jurišić HKR-u, koji je voditelj jedine hrvatske župe u Nizozemskoj sv. Nikole Tavelića, sa sjedištem u Rotterdamu.

- Jučerašnji petak bio je zasigurno 'žalosni' petak za sve nas. Ali, možda će to biti dobra prilika za svojevrstan ispit savjesti sviju nas, koliko smo konkretno mi učinili za naše generale. Ipak još uvijek nije kasno da za njih nešto svatko od nas učini, nastavimo i dalje moliti po svojim župama i samostanima za njih, a što mi u Nizozemskoj i činimo. Sigurno je da molitva može puno toga učiniti, treba samo ustrajati i ne smijemo odustajati - rekao je haaški duhovnik, dodajući da im u predstojećem vremenu zasigurno neće biti lako i da će teško podnositi tu odluku u četiri zida zatvorske ćelije, „bez prava na glas, bez prava išta reći, ali evo ponavljam, ustrajat ćemo u molitvi i nastaviti vjerovati u pravednu presudu".

- No za nju moraju čekati još dvije godine. Ne preostaje im to dugo vrijeme nego čamiti u haškom pritvoru. Ali ta sudbina zadesila je i šestorku iz Bosne i Hercegovine koja je u pritvoru već devet godina. Čekaju presudu, dakle, imamo puno razloga, za molitvu - prenosi riječi fra Ivice Jurišića IKA.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!