mjesto za top banner

14. KOLOVOZA 2015. 10:16h

FOTO Dalmacija u borbi protiv rezervacija na plažama ostavljanjem ručnika

Foto

Zabranjeno ostav ...
0

Tekst

Besplatna rezervacija dobrih pozicija na plažama ostavljanjem ručnika preko noći, s čime se bore brojne dalmatinske općine i gradovi, uzela je toliko maha da su neke od njih pribjegle donošenju službenih odluka o njihovom uklanjanju, iako zasad još uvijek ne o trošku vlasnika.

Posljednju takvu odluku nedavno je donijela općina Tisno u Šibensko-kninskoj županiji, a kako se pohvalio tamošnji načelnik Ivan Klarin, rezultati su već vidljivi s obzirom da se broj ručnika koji 'noće' na plažama drastično smanjio.

"Na početku ove akcije, po večeri se znalo prikupiti i do tridesetak ručnika te prateće opreme, no posljednjih dana ta je brojka svedena na nekih pet do deset dnevno", kazao je Klarin Hini napominjući kako se, iako se pokupljeni ručnici mogu već idućeg dana preuzeti besplatno kod komunalinih redara, rijetki po njih vraćaju.

"Komunalni redar iza pola osam navečer dužan je obići plaže i ukloniti ručnike i opremu koju turisti postave na plažama", pojašnjava direktor turističke zajednice Tisno Filip Henjak.

Klarin pak napominje kako se odluka o takvom nadzoru provodi samo na javnim gradskim plažama, a ne na onima koji su pod koncesijama hotela ili kampova.

Sličnu odluku ima već dulje vrijeme i Makarska. "Ružna je to slika da je na plaži ujutro sto kupača, a zauzeto je bar petsto mijesta", kaže direktor Turističke zajednice Makarska Tonči Lalić.

Njega me?utim brine i kako doskočiti privatnim iznajmljivačima ležaljki. "Iznajmljivači ih zorom poredaju u prvi red pa - tko voli neka plati", pojašnjava Lalić.

Problemi s iznajmljivanjem ležaljki muče i Vodičane. "Imamo slučajeva gdje iznajmljivači ležaljki iste poslažu u prve redove pa nam se gosti nerijetko žale kako su ucjenjeni time da pogled iz prvih redova moraju platiti najmom, što je svakako nekorektno. Privatni iznajmljivači koji su uzeli koncesije na ležaljke ne bi ih zapravo smjeli slagati unaprijed već tek onda kada po njih do?e gost", ističe direktorica Turističke zajednice Vodica Anita Franin Pećarica.

Podsjeća kako su na plažama u vodičkim naseljima Srima i Lovetovo još prošle turističke sezone istaknute obavijesti da će "zaboravljeni" ručnici i slična oprema kojom si gosti čuvaju pozicije za sutrašnji dolazak na plažu, biti pokupljeni.

"Uvažavajući činjenicu da neki od gostiju običavaju ići i na noćno kupanje mi takvu odluku realiziramo rano ujutro, nešto prije šest sati kada komunalni redar kreće u izvid", pojašnjava Franin Pećarica.

Kako su se takva pisana upozorenja isplatila govori, kaže, i činjenica da se od lani broj 'zaboravljenih' ručnika drastično smanjio.

"Lani smo se, da tako kažem, uhodavali, no ove godine su se gosti vidljivo disciplinirali", kaže Franin Pećarica. Po ručnike se, priznaje, i vodički gosti rijetko vraćaju pa tako na lageru imaju još onih od prošle godine.

Slični problemi muče većinu hrvatskih turističkih općina pa je Hina za komentar zatražila i Hrvatsku turističku zajednicu odakle je me?utim poručeno kako to pitanje nije u njihovoj nadležnosti, te kako se oni bave promocijom turizma.

Zanimljivo je kako je u španjolskom odmaralištu Turrox nedavno donešena odluka o kažnjavanju turista koji si čuvaju mjesto uz more ostavljajući ručnike ili suncobrane na plaži globom od 30 eura, no iz hrvatskih turističkih općina poručuju kako još uvijek nisu za uvo?enje tako radikalnih sankcija.

Vie pogledajte u fotogaleriji Zabranjeno ostavljati ručnike za rezervaciju

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!