mjesto za top banner

10. SRPNJA 2015. 16:45h

FOTO: PROJEKT VRIJEDAN 361 MILIJUN KUNA:JGL otvorio Pharma Valley

Siniša Varga, Branko Grčić, Ivo Usmiani, Zoran Milanović, Zlatko Komadina i Vojko Obersnel

Foto

JGL otvorio Phar ...
0

Tekst

Novi kompleks riječke farmaceutske tvrtke Jadran galenskog laboratorija (JGl) Pharma Valley, kojima je ta tvrtka osigurala kapacitete za rast i razvoj u sljedećih deset godina, danas je svečano otvoren u nazočnosti predsjednika Vlade Zorana Milanovića.
 
JGL je završio prvu fazu projekta Pharma Valley, investiciju ukupne vrijednosti 361 milijun kuna. Projekt je završen u roku od dvije godine, a većim dijelom financiran je kreditnim sredstvima HBOR-a.
 
"Vi ste jedan od onih proizvo?ača koji nije monopolist, nego se za svoj kruh i novac morate boriti u konkurenciji izvan Hrvatske. I to je najzdravije“, kazao je premijer.
 
Naglasio je da je prije tjedan dana bio u sličnoj tvrtki u Osijeku, a radi se o sličnom modelu - investiciji od sto milijuna eura u proizvodnju, izvoznom projektu, projektu koji je imao potporu HBOR-a, poreznim poticajima.
 
To je ono što država mora učiniti, ne smije stajati na putu, mora biti rješenje, a ne prepreka, istaknuo je Milanović.
 
I ta tvrtka počela je gotovo ni od čega, s velikim ambicijama i igrala po pravilima, rekao je, ističući kako je to jako važno jer želi Hrvatsku u kojoj se igra po pravilima koja su razmjerno stroga, ali sigurna i razumljiva i gdje dilema nema.
 
Premijer je naglasio kako je HBOR hrvatska izvozna banka, kako je njen smisao da pomaže i jeftinije kreditira tvrtke koje će izvoziti.
 
Ističe kako tvrtke kao što je JGL imaju smisla samo ako 80 posto proizvedenog prodaju izvan Hrvatske, jer je naše tržište malo.
 
Naglasio je i kako javni, odnosno državni novac, služi ovakvim projektima. To je ono što država mora raditi i tome služi javni i državni novac, rekao je.
 
Ovo je prilika da se Hrvatska razvija po previdivim pravilima i da pokažemo sve što možemo, poručio je premijer s otvorenja koje je okupilo brojne uzvanike, me?u kojima su bili i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić i ministar zdravlja Siniša Varga.
 
Predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani istaknuo je kako ta tvrtka želi biti vodeća u području razvoja i proizvodnje ljekova za osjetila, tj. kapi za nos i kapi za oči, odnosno u korištenju morske vode za zdravlje. Za to nam je bila potrebna vrhunska tehnološka opremljenost i to postižemo ovim projektom, rekao je.
 
Govoreći o razvojnim planovima, uz ostalo je istaknuo kako će do kraja godine biti završen projekt pokretanja proizvodnje u Srbiji, u kupljenom pogonu, a nada se da će njihovi proizvodi doći na tamošnju listu lijekova.
 
Na pitanje o sudjelovanju u privatizaciji Imunološkog zavoda, odnosno hoće li se javiti na novi natječaj, Usmiani je rekao da mu je žao, da je JGL bio pokazao iskreno zanimanje za Imunološki, da imaju iskustvo i znanje i u sterilnoj farmaceutskoj proizvodnji, globalnu mrežu distributera i da su Imunološki mogli vratiti na tržište u kratkom vremenu.
 
Dodao je i kako je na drugom katu novoga objekta JGL-a već bio predvi?en dio za Imunološki, ali da se to nije dogodilo. To je tako ispolitizirana priča da smo zaključili da nećemo gubiti ni snage, ni resurse, ni koncentraciju na to, rekao je Usmiani, dodajući kako ne zna u kojem smjesu priča sada ide, da bi volio uspije te da je riječ o ekspertima koji imaju sjajne proizvode, sjajne sojeve.
 
Na izravni upit postoji li ikakva mogućnost da se JGL uključi u privatizaciju Imunološkog, Usmiani je rekao da ne zna, ne zna kakav će biti smjer natječaja te da su u ovom trenutku definitvno odustali.

Vie pogledajte u fotogaleriji JGL otvorio Pharma Valley

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!