mjesto za top banner

20. KOLOVOZA 2015. 16:09h

FOTO: Nadbiskup Barišić i patrijarh Irinej pozvali na zajedništvo krščana

Foto

Patrijarh Irinej ...
0

Tekst

Nadbiskup splitsko-makarski i predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) mons. Marin Barišić primio je u četvrtak u katedrali Sv. Duje u Splitu poglavara SPC-a patrijarha Irineja, a obojica crkvenih velikodostojnika u svojim su se govorima zauzeli za zajedništvo i jedinstvo kršćana te prevladavanje nesuglasja izme?u katolika i pravoslavaca jer ime je, istaknuli su, Isus Krist zajednički.

"Ne bih želio da me netko pogrešno razumije, nekako bi bilo potrebno da katolici postanu više pravoslavci, a pravoslavci više katolici, jasno u onom izvornom smislu ortodoksije i katoliciteta“, rekao je nadbiskup Barišić, izrazivši želju da katolike i pravoslavce više povezuje "ono evan?eosko".

Patrijarh Irinej je, govoreći o potrebi zajedništva i jedinstva pravoslavaca i katolika, istaknuo "daj Bože da se povrati ono vrijeme kada smo bili jedno i najbliži jedni drugima". Pri tomu je patrijarh Irinej izrazio žaljenje što su mnogi svećenici, ne preciziravši mislili li na pravoslavne ili katoličke svećenike, činili zločine rekavši kako su ti svećenici služili mise, ali da mu nije poznato s kakvim su osjećajem to mogli učiniti.

"Dat će Bog da to zlo koje je postojalo u našoj prošlosti mirno sagledamo i da se neće tako nešto nikada više desiti“, rekao je patrijarh Irinej.

Nadbiskup Barišić podsjetio je da je katedrala sv. Duje, u kojoj je upriličen prijem, najstarija u svijetu, stara je više od 17 stoljeća i sagra?ena u vrijeme jedinstva katolika i pravoslavaca, te istaknuo da je današnji govor patrijarha Irineja prvi govor u povijesti poglavara Srpske pravoslavne crkve u toj katedrali.

Vie pogledajte u fotogaleriji Patrijarh Irinej posjetio Splitsku Katedralu

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!