mjesto za top banner

27. TRAVNJA 2012. 10:05h

FOT0: Linić novinarima Vjesnika: Potrošili ste svu svoju budućnost

Foto

Vjesnik ...
0

Tekst

Tridesetak zaposlenika Vjesnika jutro je provelo pred Vladom i Saborom u nadi da će netko čuti njihov vapaj: "Živi smo, ne gasite Vjesnik". U rukama su držali prigodnu naslovnicu svojih novina koje u tiskanom izdanju nakon 72 godine ne izlaze već tjedan dana, a na kojoj su iznijeli svoje probleme, ali i podsjetili vladajuće na njihovo obećanje iz Plana 21.

"Vjesnik smatramo nekad velikim hrvatskim novinskim brandom koji je, na žalost, zbog političkih pritisaka i zlouporaba narušio imidž neovisnih, objektivnih i profesionalnih novina te je praktično postao glasilo vladajuće stranke sa simboličnom nakladom. Takvo stanje mislimo promijeniti tako da on postane uistinu ozbiljan javni medij, neovisan od vlasti, ali aktualan, u središtu političkih zbivanja...", rečenica je iz Plana 21 na koju se pozivaju zaposlenici Vjesnika. Nadali su se da će prije sjednice Vlade sresti premijera Zorana Milanovića, no čini se da je on danas na posao odlučio ući na stražnji ulaz kako bi ih izbjegao.

– Boji nas se pa bježi na stražnji ulaz! Ne bismo mu ništa napravili, htjeli smo čuti bar koju riječ utjehe – govorili su vjesnikovci.

Članica Radničkog vijeća Marijana Matković rekla je da su sve vlade u posljednjih 20 godina donosile odluku o budućnosti njihovih novina.

– Bilo je vlada koje su postavljale glavne urednike i uprave zato da bi ukrale imovinu Vjesnika ili kako bi uređivački kontrolirale Vjesnik. Sada smo došli razgovarati s ovom vladom, moliti da ne ugasi Vjesnik i da nam pomognu da se izborimo za kvalitetnije, ozbiljne javne novine. Uvjereni smo da redakcija ima snage za to – kazala je Matković.

Zaposlenicima Vjesnika pridružio se i predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić koji smatra da je samo profit postao kriterij ove zemlje te ne može vjerovati da na tako nešto pristaje socijaldemokratska stanka.

– Čini se da je, kada je riječ o slučaju Vjesnik, na djelu filozofija koja bi trebala smrznuti od straha Hrvatsku, a to je filozofija profit-logika. Vjesnik je glasilo koje se u Hrvatskoj mora održati neovisno o kriteriju profita. Naravno da bi trebao biti što profitabilniji, ali to ne smije biti jedini kriterij ako s druge strane postoji jedna relevantna potreba, kao što je potreba da imamo informativno, profesionalno i analitičko glasilo – rekao je Ribić.

Pored Vjesnikovaca su se zaustavili neki članovi Vlade, pa je tako glasnogovornica Vlade Ivana Grljak potvrdila da je službeno zaprimljen zahtjev zaposlenika da ih primi netko iz Vlade. Potpredsjednik Vlade Neven Mimica Vjesnikovcima je rekao da se boji da malo što mogu postići s nečijom podrškom.

– Idemo razjasniti što je moguće i realno, ja ću biti među onima koji će takav razgovor poduprijeti – kazao je Mimica. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić je pak rekao kako im nije obećao nikakvog kupca.

– Nisam rekao da je Nikola de Frankopan dobar kupac, nego sam rekao da postoji kupac koji se javio i da ćemo na vaš zahtjev raspisati javni natječaj. To smo i učinili, stavili smo sve uvjete koje je taj kupac prihvatio u svom pismu namjere. Vi niste bili s tim zadovoljni i tražili ste puno više od toga, tražili ste godinu dana, sigurnost zapošljavanja, no kupac niti te minimalne uvjete nije htio ispuniti, a među njima ni ključan uvjet, a to je garancija banke, bez toga je to prazna priča – kazao je Čačić te dodao kako se na koncu pokazalo kako je bilo puno priče o cijelom slučaju, ali malo realnosti.

Ministar financija Slavko Linić je pak bio nešto oštriji i konkretniji.

– Smatram da ste svu svoju budućnost potrošili jer ste dopustili da vam netko uzme ime, imovinu, tiskaru, ova edicija sama sebe ne može financirati. Kad se sjetim od 2000. do 2003., znate tko vam je pokrivao gubitke, a dozvolili ste da vam se sve uzme, prema tome, ovo vas ne može hraniti.

Ministar uprave Arsen Bauk je pak rekao kako se nada da će odgovarati oni koji su odgovorni te kako se nada da će ljudi koji su bliže resoru pod koji spadaju mediji poduzeti neke mjere.

Vie pogledajte u fotogaleriji Vjesnik

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!