mjesto za top banner

PROTIV ZAKONA

20. SIJENJA 2007. 11:58h

Estetski kirurzi koriste lijek koji razara jetra

Tekst

Pacijentima koji žele smršavjeti neki estetski kirurzi u Hrvatskoj ubrizgavaju protuzakoniti lijek lipostabil koji uništava jetru.

Lipostabil je neregistrirani i nepropisani lijek zbog kojeg se u Brazilu nakon uporabe moralo obaviti 20 transplantacija jetara, a liječnici nekih privatnih klinika kod nas ga ubrizgavaju u masne naslage svojih pacijenata.

Isto tako, Hrvatsko društvo za plastičnu rekonstrukciju i estetsku kirurgiju ne preporučuje 'lipolizu' jer ujedno izaziva infekciju kože te ozljede potkožnih živaca, piše Večernji list.

Kod nas uporaba 'off-label' medicinskih preparata nije legalna, no ako je lijek registriran u EU-u, može se dobiti na recept, ali ni tada ga liječnik ne smije propisivati bez odobrene indikacije, kažu u Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode.

Tretmane koji uključuju ubrizgavanje lipostabila nude tri privatne klinike, dvije u Zagrebu i jedna u Opatiji. U jednoj zagrebačkoj klinici ampula tog ilegalnog lijeka stoji 50 eura dok se u drugoj cijena odre?uje na pregledu. U Opatiji tretman košta 1800 kuna te nije poznato kako ti liječnici dolaze do ampula nezakonitog lijeka.

J.M.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!