mjesto za top banner

26. KOLOVOZA 2015. 11:01h

Šeks tvrdi kako se izbori moraju održati do 6. prosinca, ministri da ne

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Nekoliko ministara u Vladi u srijedu je, uoči Vladine sjednice, odbacilo mišljenje posebnog savjetnika predsjednice Republike za ustanovnopravna pitanja Vladimira Šeksa kako bi svaki datum parlamentarnih izbora nakon 6. prosinca bio neustavan, ali nisu otkrili kada će se izbori održati.

""Gospodin Šeks se šali iz pozicije savjetnika", uz smijeh je novinarima rekla prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Istaknula je kako će se izbori održati kada to koalicijski partneri definitivno utvrde i dogovore se, a upitana hoće li izbori biti u ovoj ili početkom iduće godine odgovorila je: "Kada bude vrijeme - reći ćemo".

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kazao je kako se u prošlosti često pokazalo da Šeks govori netočnosti, "tako da ne vidim zašto bi on bio referentna točka za izbore i rasprave što je rekao".

Upitan vrši li Šeks, kao savjetnik predsjednice, pritisak da se izbori održe u ovoj godini, odgovorio je da on "traži i neki svoj medijski prostor i u biti kao savjetnik predsjednice traži svrhu svoga postajanja i svog savjetovanja u Uredu predsjednice". "Tako da svako malo nešto 'šibne van'", poručio je Maras i ponovio kako je Šeks puno puta bio u krivu, pa ne vidi zašto ne bi bio i sada.

Istaknuo je kako je će o datumu izbora odlučiti predsjednici koalicijskih stranaka te kako on o tome ne može govoriti, dodavši da će izbori biti u ustavnom roku te da će predsjednici stranaka javno objaviti svoj dogovor.

Za ministra uprave Arsena Bauka izjava Vladimira Šeksa je "pravo malo remek djelo ustavno pravne misli u Hrvata". Njegovo je mišljenje ocijenio suprotnim sa stavom Ustavnog suda iz prosinca 2010. "Ili gospodin Šeks nije pročitao to izvješće ili smatra ustavne suce neznalicama", rekao je Bauk.

Po Šeksovu mišljenju, koje je iznio u medijima, krajnji rok za održavanje parlamentarnih izbora je 6. prosinca, najavivši da će predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović štititi Ustav i raspisati izbore uvidi li da prolazi spomenuti posljednji zadani ustavni rok. "To nije siječanj ili veljača, kako se često govori. Krajnji je rok 6. prosinca", rekao je Šeks.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!