mjesto za top banner

22. VELJAE 2012. 11:00h

Ekološki aktivisti: Uklonite branu HE Lešće!

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Tražimo da USKOK ili DORH ispitaju postoje li elementi kaznene odgovornosti u postupku planiranja i ostvarenja HE Lešće. Osim nesagledivih štetnih posljedica za prirodu i okoliš, počinjena je i bitna financijska šteta Hrvatskoj i građanima. Kada je u pitanju sanacija šteta na rijeci Dobri možda bi najbolje i najjeftinije bilo maknuti izgrađenu branu. Javljaju nam se stanovnici koji se boje da će se netko utopiti uslijed vodenog vala, a ne zaboravimo da je HE zbog loših oznaka već odnijela dva života – poručili su iz Zelene akcije i karlovačkog Eko Pana koji su upozorili na brojne posljedice nastale nakon samo godine rada HE Lešće.

Na to su ukazali i načelnici općina Netretić i Bosiljevo na nedavnom sastanku tima za otklanjanje posljedica rada elektrane u Uredu župana Karlovca.

 Loše planirali

 Tada je postavljeno pitanje zašto se radilo po Studiji utjecaja na okoliš još iz 1986. godine. Rečeno je i da su Hrvatske vode i HEP sklopili ugovor s IGH o izradi projektnog zadatka s ciljem rješavanja problema. Zeleni smatraju neprihvatljivim da predstavnici javnih institucija i poduzeća, odgovornih za loše planiranje i ostvarenje tog projekta, kao i posljedice, nude rješenja koja mogu prouzročiti daljnju štetu.

 –Normalno da studija napravljena 1986. nije zadovoljila suvremene standarde zaštite okoliša. Na to su udruge za zaštitu okoliša upozoravale i prije izgradnje hidroelektrane – podsjećaju Denis Frančišković iz Udruge Eko Pan i Jagoda Munić iz Zelene akcije.

Napominju da nisu provedena nikakva detaljna biološka, biospeleološka i ekološka istraživanja na temelju kojih bi se znao stvaran utjecaj brane i jezera na prirodu i okoliš. Čitava Dobra dio je preliminarne nacionalne ekološke mreže koja će biti predložena za zaštitu na razini EU kroz europsku mrežu zaštićenih područja Natura 2000.

 Više koristi ili štete?

 –Studija isplativosti i izvedivosti projekta nije napravljena i pitanje je hoće li brana na kraju donijeti više koristi nego štete. U međuvremenu se cijena izgradnje povećala sa 65 na 97 milijuna eura, bez troškova naknadno nastale štete – rekli su Frančišković i Munić.

Zeleni poručuju da je krajnje vrijeme da se ponište studije koje nisu napravljene po važećim zakonima i standardima, jer će i dalje štetu trpjeti okoliš, priroda i lokalno stanovništvo. Traže potpuno poštivanje Zakona o zaštiti okoliša iz 2007. koji ne dozvoljava gradnju po studiji starijoj od tri godine.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!