mjesto za top banner

22. TRAVNJA 2012. 13:11h

Eko Kvarner:Energetski sustavi RH konkurentni su i uz daleko manje troškove

Foto

Hrvatska
0

Tekst

 

Donosimo priopćenje udruge "Eko Kvarner" o prvoj međunarodnoj energetskoj konferenciji otoka Krka na kojoj su izneseni ostvarivi prijedlozi proizvodnje energije uz smanjenje troškova.

Udruga "Eko Kvarner" povodom Dana planeta zemlje po prvi puta objavljuje "Krčku deklaraciju", koja je donesena na 1. međunarodnoj energetskoj konferenciji otoka Krka održanoj u Rijeci i na otoku Krku od 13. do 15. travnja 2012.


Na konferenciji je sudjelovalo pedesetak uglednih znanstvenika, gospodarstvenika, političara i aktivista koji su svojim dosadašnjim radovima i posljedičnom raspravom jasno pokazali da su svi ciljevi navedeni u deklaraciji realni, ostvarivi i nužni.


Također su prezentirana i dva potpuno nova opsežna znanstvena rada (koji će do ljeta biti odbranjeni, objavljeni i prezentirani javnosti) koja znanstvenim metodama i matematičkim modeliranjem dokazuju da energetski sustavi u RH i u regiji, bazirani na 100 % obnovljivim izvorima energije mogu biti i dovoljno robusni i po cijeni proizvedene energije konkurentni predviđenim cijenama proizvodnje energije iz fosilnih goriva, uz daleko manje javnozdravstvene i ostale okolišne troškove.


K R Č K A  D E K L A R A C I J A

1) Republika Hrvatska do 2050. godine može i mora do 100% svoje energetike temeljiti na obnovljivim izvorima energije.

2) Za realizaciju tog epohalnog cilja potrebno je projektirati, optimizirati i realizirati tranzicijski proces koji će nas uspješno prevesti iz fosilnog u postfosilno društvo (u energetskom smislu), uz što manje troškove i rizike.

3) Pritom je neophodno sav taj razvoj i implementaciju novih tehnologija iskoristiti da se razvije domaće gospodarstvo i otvore nova radna mjesta ("green new deal"), kao što su to već napravile mnoge zemlje iz kojih već duže vrijeme uvozimo opremu za dobivanje i pohranu energije iz obnovljivih izvora.U Krku, 22. travnja 2012. Za udrugu ŤEko Kvarnerť:

Vjeran Piršić, predsjednik

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!