mjesto za top banner

6. SRPNJA 2012. 14:21h

Eko Kvarner: Povjerenstvo za TE Plomin radilo je pod pritiscima Čačića

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Udruga "Eko Kvarner" poslala je ministru zaštite okoliša i prirode Mihaelu Zmajloviću otvoreno pismo u kojemu od njega traži da ne prihvati mišljenje povjerenstva za ocjenu studije utjecaja na okoliš nove termoelektrane na ugljen u Plominu i da ne odobri taj projekt, izvijestio je danas na konferenciji za novinare predsjednik te udruge Vjeran Piršić.

Piršić je ocijenio da povjerenstvo, koje je dalo pozitivno mišljenje, nije radilo u regularnim uvjetima jer je, ustvrdio je, bilo "pod stalnim javnim, a vjerojatno i drugim oblicima pritisaka prvog potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića, koji je više puta javno rekao da taj projekt mora ići".

Kao drugi razlog za neprihvaćanje mišljenja povjerenstva, Piršić je naveo to što, po spoznajama "Eko Kvarnera", povjerenstvu nisu bili dostupni svi važni podatci za ocjenu prihvatljivosti projekta, nego samo studija koju je, kako je ustvrdio, "izradila blago rečeno kontroverzna tvrtka Ekonerg".

Piršić je izvijestio da pri predlaganju zahvata nije prihvaćen Županijski prostorni plan, koji na predviđenoj lokaciji dopušta samo gradnju termoelektrane na plin. Nije poštovan ni program prostornog uređenja Hrvatske iz 1999. u kojemu je navedeno da treba računati na korištenje plina gdje je to moguće i da se do 2015. neće graditi niti ispitivati mogućnost gradnje termoenergetskih objekata na ugljen i nuklearnih goriva, istaknuo je.

U "Eko Kvarneru" smatraju da bi se Hrvatska, ako počne ostvarivati projekt termoelektrene na ugljen, mogla suočiti s nekoliko međunarodnih tužbi s obzirom na obveze iz međunarodnih konvencija, uredbe EU-a o strateškim procjenama utjecaja na okoliš itd.

Kao posljednji, jednako važan razlog za neprihvaćanje studije, Piršić je naveo to što, smatra, u projektu nije posve riješeno pitanje velikih količina CO2 i što se, kako je rekao, obećava da će se taj problem riješiti tehnologijom, tj. postupkom utiskivanja CO2 pod zemlju, koja je zasad nedostupna i eksperimentalna.

Također je rekao da "Eko Kvarner" prihvaća projekt nove termoelektrane, ali za tu je udrugu prijeporna planirana tehnologija.

"Smatramo da će ministar Zmajlović, ako pozitivno ocijeni studiju, posve izgubiti vjerodostojnost kao ministar", ističe Piršić i zaključuje da će se potvrditi točnost tvrdnje kako je na tu dužnost doveden ponajprije da 'propusti' prijeporne projekte nakon "smišljenoga političkog odstrela ministrice Mirele Holy". (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!