mjesto za top banner

16. LIPNJA 2013. 12:31h

Dunav u opadanju duž cijelog toka, osim kod Iloka

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Vodostaj Dunava duž cijeloga toka kroz Hrvatsku opada, osim kod Iloka, gdje je jutros izmjeren vodostaj od 726 centimetara, što je 5 cm više nego jučer, izvijestio je direktor Hrvatskih voda za donju Dravu i Dunav, Siniša Kukić.
Dunav u Vukovaru je svoj maksimum dostigao jučer pri vodostaju od 725 centimetara, a sada je u opadanju i jutros je izmjereno 723 centimetra, rekao je Kukić na sastanku Stožera zaštite i spašavanja grada Vukovara.

Cijeli sustav obrane od poplava duž toka Dunava od Vukovara do Iloka funkcionira, za sada nema problema, a očekuje se da vrh vodnog vala tijekom današnjega dana napusti teritorij Republike Hrvatske.

Također u Hrvatskim vodama očekuju da se vodostaj Dunava u idućih tjedan dana smanji za jedan metar.

Prema podatcima Hrvatskih voda, vodostaj Dunava kod Batine jučer je iznosio 766 cm, a jutros 752 cm; kod Aljmaša jučer je bio 812 cm, a danas 806 cm, dok je na Dravi jučer izmjereno 514 cm, a danas 509 cm.

Dunav će u Iloku danas dosegnuti maksimum, no on će biti značajno niži nego onaj iz 2006. godine kada je iznosio 750 centimetara, kazao je Kukić.

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo istaknuo je da su sve službe uključene u obranu od poplava u punoj pripravnosti i spremne u svakom trenutku reagirati.

„Pokazali smo da grad Vukovar ima sposobnosti i znanja koje je pred nas proteklih dana stavio silni Dunav, i zajedno sa snagama Hrvatskih voda, Hrvatske vojske i brojnim dragovoljcima odraditi veliki posao u zaštiti imovine i života građana“, rekao je Sabo.

Posebno se zahvalio članovima Stožera zaštite i spašavanja grada Vukovara na njihovu doprinosu obrani od poplave.

(Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!