mjesto za top banner

OBRAZUJU I INFORMIRAJU

16. SIJENJA 2009. 14:25h

Duka: Otkaz novinaru je kao otkaz slobodi

Foto

Hrvatska
0

Tekst

U Večernjem listu bi trebalo biti 50 otkaza, u RTL-u 65, a u EPH-u još 100 do 200, rekao je Duka oštro osudivši takve poteze.

Tradicionalno primanje novinara u Uredu predsjednika na Pantovčaku proteklo je u prisjećanju na 2008. godinu koja je prošla u crnim tonovima, te najavi kako Hrvatsku očekuje teška godina na ekonomskom planu.

Prema riječima predsjednika Stjepana Mesića, u 2008. godini, koja će se pamtiti po ubojstvu novinara Ive Pukanića i Nike Franjića, te premlaćivanju Dušana Miljuša, novinari su umjesto analiza na kojima bi se moglo stvoriti javno mnijenje, davali senzacije.

- Mediji trebaju služiti da informiraju i obrazuju. Kako može biti ozbiljno izvješće o primanju predsjednika, ako se govori o meniju i popisu gostiju, a ne o temama o kojima se razgovaralo. Mediji naravno služe i za zabavu i ja volim pročitati koju sportsku vijest, ali ne mogu prihvatiti da takve vijesti idu u udarnim minutama. Ne mogu prihvatiti da ljude zanimaju lake teme - rekao je predsjednik Mesić, te se dotaknuo otkaza u mnogim medijskim kućama, a koje se pravdaju recesijom.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka iznio je konkretne podatke o otkazima novinara.

- Otkazi u EPH-u i jedanaest otkaza u Styriji su zabrinjavajući jer mogu biti samo početak. Prema najavama, u Večernjem listu bi trebalo biti 50 otkaza, na RTL-u 65, a u EPH-u još 100 do 200. Vlada je 2007. godine u predizborno vrijeme smanjila PDV na novine, ali od toga novinari nisu dobili ništa. čitatelji su pak dobili kunu skuplje novine. Otkaz novinaru je kao otkaz slobodi - zaključio je Duka.

 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!