mjesto za top banner

16. SRPNJA 2012. 18:26h

Dubrovnik pozvao premijera da povuče sporne izjave o 'dva kamena'

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Čelnici HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije pozvali su danas premijera Zorana Milanovića da povuče izjavu o "dva kamena" koja remete dobrosusjedske odnose između Hrvatske i BiH jer - kako je rekao Branko Bačić - nije riječ samo o Velikome i Malom škoju, nego o 20 četvornih kilometara Malostonskoga zaljeva budući da bi se pomicanjem kopnene granice morska granica preselila s područja između otoka i kopna na sredinu zaljeva.

Osim predsjednika Županijskog odbora Branka Bačića, potpredsjednice HDZ-a Dubravke Šuice te zastupnika Frane Matušića, na današnjoj konferenciji za novinare na brodici u Malostonskome zaljevu bio je i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Kako je rekao Bačić, ozbiljna vlada i država trebale bi se boriti i za dva kamena, te je s tim u vezi pozvao Milanovića da se zauzme za rješenja kako bi to područje ostalo dio Republike Hrvatske.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je da su otočići Veliki i Mali škoj dio hrvatskoga mora te kako izjava premijera Milanovića nije dobro primljena u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

"Ako se treba sporiti još 20 godina za naš teritorij, a za što imamo dokaze, onda je dužnost svake hrvatske vlade da te sporove i vodi", istaknuo je župan te dodao kako, osim pitanja razgraničenja kod Neuma, treba riješiti i pitanje razgraničenja s Crnom Gorom na Prevlaci.

Povod konferenciji je izjava predsjednika vlade Zorana Milanovića na Croatia summitu u Dubrovniku, koja je ponovno aktualizirala pitanje pripadnosti otočića Velikoga i Malog škoja, o kojima se raspravljalo 1999. nakon sporazuma tadašnjih predsjednika Hrvatske i BiH Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića. Oni su u Sarajevu potpisali sporazum po kojem ti otočići i punta Kleka pripadaju BiH, no sporazum u Saboru nikada nije verificiran. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!