mjesto za top banner

7. RUJNA 2013. 15:38h

Dubrovnik planira hidroavionsku vezu s otocima

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Dubrovnik bi uskoro mogao hidroavionskom vezom biti povezan sa otocima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, izjavio je danas zamjenik župana Davorko Obuljen, izvijestivši kako se o tom projektu već više od godinu dana vode pregovori s njemačkom tvrtkom European Coastal Airlines (ECA).

Obuljen je kazao kako bi u prvoj vazi s Dubrovnikom bili povezani Lastovo i Korčula, odnosno na Lastovu lučica Ubli, a na Korčuli grad Korčula i Vela Luka, dok bi u drugoj fazi u projekt bio uključen i otok Mljet.

Za sada je, izvijestio je, pri kraju izdavanje lokacijskih dozvola na Lastovu i Korčuli. No, dodao je, postoji problem u gradu Dubrovniku, budući da je za polijetanje predviđen prostor na Batahovini, ispod mosta dr. Franje Tuđmana, dok predstavnici njemačke tvrtke žele da lokacija za pristajanje hidroaviona bude na lapadskoj obali, u blizini vile Elize i hotela Lapad.

Zbog tih nedoumica oko pitanje lokacije za pristajanje u Dubrovniku dogovoreno je kako će se na tu temu uskoro organizirati i sastanak s ministricom graditeljstva Ankom Mrak Taritaš.

Njemačka tvrtka ECA osnovala je i hrvatsku tvrtku za hidroavionsko povezivanje jadranske obale i na tom projektu radi već desetak godina, a njime bi uz Dubrovnik bili obuhvaćeni i Split, Zadar, Rijeka, Šibenik, Hvar, Mali lošinj i drugi gradovi na obali i otocima. Vrijednost projekta hidroavionskog povezivanja hrvatske obale procjenjuje se na 34 milijuna eura.

Hidroavioni su na dubrovačkom području bili prisutni još u prošlom stoljeću, osobito između dva svjetska rata kada su slijetali na otok Lopud, Koločep, u Župu Dubrovačku, te u uvalu Lapad. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!