mjesto za top banner

21. TRAVNJA 2012. 11:26h

Dubrovački biskup negodovao zbog politizacije njegova susreta s episkopom

Don Mate Uzinić, dubrovački biskup

Foto

Hrvatska
0

Tekst

 

Dubrovački biskup Mate Uzinić negodovao je u subotu zbog izjednačavanja krivnje za rat i politizacije oko ekumenskih izjava njega i episkopa trebinjskog Grigorija, nakon izjava načelnika općine Trebinje Dobroslava Ćuka i gradonačelnika Dubrovnika Andra Vlahušića na Seminaru o prekograničnoj suradnji za održivi turizam koji se, u organizaciji američkih veleposlanstva u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, održava ovog vikenda u Dubrovniku.

Pozivajući se na izjavu gradonačelnika Trebinja, kako prenosi Ika, kojem je ovo prvi službeni posjet Dubrovniku: "Sad je trenutak da zažalimo za onim što se dogodilo i da oprostimo jedni drugima, kršćanski, kako su nas poučili episkop zahumsko-hercegovački i biskup dubrovački", biskup Uzinić upozorava na politiziranje ekumenskog dijaloga.

- Dolazak načelnika općine Trebinje u Dubrovnik politički je događaj koji nema nikakve veze s ekumenskim odnosima i porukama koje smo zahumsko-hercegovački episkop Grigorije i ja međusobno izmijenili i pozivima koje smo izrekli. Žao mi je što se ekumenski dijalog i suradnja koju smo episkop i ja počeli graditi, politizira na tako grub način – ovo nije prvi pokušaj da se to učini – jer je svako politiziranje ekumenskog dijaloga unazađivanje tog dijaloga, a s njim i mogući uzrok novih sukoba", ističe dubrovački biskup.

- Žaljenje, uz jasno naglašeno odbijanje bilo kakve isprike i osobito izjednačavanje strana u sukobu, pa čak i više od toga, riječima: ,Trebinje je bilo u specijalno nesretnoj zemljopisnoj poziciji i preko nas su išle neke vojske i neke granate i s jedne i druge strane. Po tipu, 'tukle se jetrve preko svekrve, a svekrva najviše stradala'', bitno se razlikuje od onog 'oprostite' izgovorenog tijekom ekumenskog bogoslužja i molitve za jedinstvo u dubrovačkoj katedrali. Ovim nije, kako je kazao gradonačelnik grada Dubrovnika gospodin Andro Vlahušić, „otvoreno jedno novo poglavlje", nego se – srećom ovaj put samo riječima – ponovilo ono staro poglavlje koje je i dovelo do rata - ističe dubrovački biskup.

On naglašava kako je međusobna suradnja i dijalog između općine Trebinje i grada Dubrovnika nužna, kao što je na jednoj drugoj razini nužan dijalog između zahumsko-hercegovačkog episkopa i dubrovačkog biskupa, ali ta suradnja i dijalog nemaju niti mogu imati budućnost i dobre plodove ako su zasađeni na lošem tlu neistina i začinjeni ciničnošću. Dubrovački biskup poziva vjernike Dubrovačke biskupije i sve građane Dubrovnika, osobito udruge proizašle iz Domovinskog rata, da se ni na koji način ne daju isprovocirati tim izjavama, da sačuvaju dostojanstvo, „ali i dužan pijetet prema svima koji su, iz ljubavi prema ovom Gradu, njegovim ljudima i Domovini, svoje živote i žrtvu ugradili u našu slobodu."

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!