mjesto za top banner

POREZNA UPRAVA

7. SIJENJA 2009. 17:02h

Doznajte svoj osobni identifikacijski broj

Božidar Kalmeta i Ivan Šuker

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Građani RH svoj osobni identifikacijski broj mogu saznati putem službenih stranica Porezne uprave Ministarstva financija.

Od Nove godine stupio je na snagu Zakon o osobnom identifikacijskom broju.

OIB je jedanaestoznamenkasti broj dobiven slučajnim odabirom niza brojeva koji štiti privatnost, a služit će za potrebe oporezivanja, korištenje socijalnih i imovinskih prava te će omogućiti i bolji pregled nad imovinom građana i pravnih osoba, što će doprinijeti borbi protiv korupcije i kriminala.

OIB je zamijenio dosadašnji matični broj koji su dobivale tvrtke i jedinstveni matični broj građanina (JMBG) koji je sadržavao osobne podatke poput datuma rođenja i spola.

Svi koji žele saznati svoj osobni identifikacijski broj, to mogu učiniti na službenoj internetskoj stranici Porezne uprave Ministarstva financija. Nakon upisa imena, prezimena, JMBG-a ili broja osobne iskaznice tražilica će izbaciti broj.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!