mjesto za top banner

15. SRPNJA 2015. 15:58h

DONACIJE HDZ dobio milijun kuna, više nego sve druge stranke zajedno

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Nešto više od milijun kuna, osam puta više nego u istom lanjskom razdoblju, dobio je HDZ od donatora, pokazuje izvješće o donacijama koje je ta stranka primila od siječnja do kraja lipnja.

HDZ je tako od donacija dobio više nego sve druge stranke zajedno.

Donatori, njih 230, HDZ-u su u pola godine dali 1.061.349,40 kuna, glavninu u novcu, manjim dijelom u robama i uslugama (pedesetak tisuća kuna).

Prošle godine od siječnja do srpnja HDZ je dobio skromnih 131.000 kuna, a na listu donatora upisalo se svega 32 gra?ana i tvrtki.

Pogleda li se popis donatora, vidljivo je da nema puno poznatih HDZ-ovaca. Ipak, rad stranke poduprli su Marijan Ramušćak (10.000 kuna), europarlamentarac Davor Ivo Stier (5000 kuna), bivši zastupnici Andrija Hebrang i ?uro Njavro (po 4000 kuna), tako?er bivši zastupnik i ministar Dražen Bošnjaković (2000 kuna), aktualna zastupnica Nada Murganić i karlovački gradonačelnik Damir Jelić (po 2000 kuna).

Darežljive su bile i tvrtke, najviše P.P. Invest koji je na HDZ-ov račun uplatio ukupno 40.000 kuna, ali i Panorama Projekt i Brana koje su uplatile po 30.000 kuna.

HDZ po dobivenim donacijama slijedi HNS, koji je dobio nešto manje od pola milijuna kuna. SDP je skupio nešto više od 100.000 kuna, HDSSB 92.538 kuna, HSS oko 67.000 kuna. I 'seljaci' se mogu pohvaliti da su, u odnosu na prošlu godinu, od donatora dobili tri puta više novca, a utrostručio im se i broj donatora.

Donatori su prema ostalim strankama bili manje darežljivi – IDS-u su dali nešto više od 9000 kuna, Reformistima 3850 kuna, Laburistima 2500 kuna, HSP-AS-a 2000 kuna, a HSU-u 800 kuna. SDSS od donatora nije dobio ni kune.

Do ponoći 15. srpnja političke stranke, nezavisni zastupnici i nezavisni lokalni vijećnici moraju javno objaviti izvješća o donacijama primljenim od 1. siječnja do 30. lipnja. Javnost moraju obavijesti i u slučaju da u spomenutom razdoblju nisu imali donacija.

 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!