mjesto za top banner

1. LISTOPADA 2012. 17:01h

Dobra vijest za novčanike: Cijene goriva pojeftinjuju iza ponoći

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Cijene motornih benzina od ponoći će biti niže od 33 do 35 lipa po litri, eurodizel će pojeftiniti za 30 lipa, a cijene plavog dizela i lož ulja bit će niže od 19 do 22 lipe, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 2. do 15. listopada.

Cijene motornih benzina pale su i prije dva tjedna, ali blaže, za 13, odnosno 14 lipa, a nakon najnovijeg će pojeftinjenja najviša cijena najprodavanijeg eurosupera 95 pasti ispod 11 kuna, razinu ispod koje je zadnji put bila 20. kolovoza.

U iduća dva tjedna naftne kompanije eurosuper BS 95 mogu prodavati po najvišoj cijeni od 10,77 kuna, što je 33 lipe manje od dosadašnjih 11,10 kuna.

Za 34, odnosno 35 lipa po litri od ponoći će pojeftiniti eurosuper 98 i eurosuper 100, jer je Ministarstvo gospodarstva najvišu cijenu eurosupera BS 98 utvrdilo na 11,13 kuna (do sada 11,47 kuna), a eurosupera BS 100 na 11,37 kuna (do sada 11,72 kune).

Po podacima Ministarstva, najviša cijena eurodizela BS u iduća dva tjedna može biti 10,03 kune, što je 30 lipa manje od dosadašnjih 10,33 kune.

Od ponoći će pojeftiniti i plavi dizel i plinska ulja - najviša cijena plavog dizela može biti 6,40 kuna, što je 19 lipa niže od dosadašnjih 6,59 kuna, dok će cijene plinskih ulja pasti za 22 lipe - najviša cijena običnog loživog ulja može biti 7,16 kuna (do sada 7,38 kuna), a euro plinskog ulja 7,41 kunu (do sada 7,63 kune).

U postotku cijene svih naftnih derivata od ponoći padaju za gotovo tri posto, što je u postotku i najviša dopuštena promjena temeljem Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Prema tom pravilniku, Ministarstvo gospodarstva svaki drugi ponedjeljak obračunava i objavljuje najviše maloprodajne cijene naftnih derivata koje vrijede idućih 14 dana, a na temelju kretanja cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara.

Tijekom tog dvotjednog razdoblja naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti veće od maksimalnih koje je objavilo Ministarstvo. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!