mjesto za top banner

13. LIPNJA 2012. 15:07h

Do kraja godine bit će gotova `studija` o stanju u Oružanim snagama

sabor

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Do kraja ove godine bit će priveden kraju strateški pregled obrane, koji će usmjeriti budući razvoj obramenoga sustava u skladu s potrebama i mogućnostima države, rekla je danas zamjenica ministra obrane Višnja Tafra, podnoseći izvješće Hrvatskom saboru o spremnosti obrambenoga sustava i ukupnom stanju u Oružanim snagama RH za 2011. godinu.

Taj će strateški pregled, naglasila je Tafra, dati smjernice za izradbu novoga dugoročnog plana Oružanih snaga, koji će biti upućen Saboru na prihvaćanje i koji će dati projekciju razvoja obrambenih sposobnosti u okviru raspoloživoga proračuna.

Napomenula je da zadnjih godina obrambeni sustav funkcionira u okolnostima smanjenoga obrambenog proračuna, što je usporilo planirani razvoj Oružanih snaga.

Glavne izazove u okolnostima smanjena proračuna, istaknula je Tafra, predstavljali su održavanje funkcionalnosti postojećih resursa te nastavak opremanja, modernizacije i transformacije Oružanih snaga.

U takvim uvjetima, dodala je, sustav se morao prilagođavati štednjom i racionalizacijom u svim područjima, od opremanja i modernizacije do materijalnih i personalnih troškova. No, naglasila je, to nije ugrozilo temeljne misije Oružanih snaga u obrani zemlje, doprinosu izgradnji mira te pomoći civilnim ustanovama.

Kazala je kako cijelu regiju, u kojoj je i Hrvatska, pretežito obilježava stabilnost i sigurnost snažno izraženih europskih i euroatlantskih aspiracija, ali da to ne isključuje potrebu razvijanja vlastitih obrambenih sposobnosti kao čimbenika koji dugoročno predstavlja temelj sigurnosti.

Istaknula je da su lani težišne aktivnosti obrambenoga sustava bile usmjerene na dostizanje i održavanje potrebne razine spremnosti za provedbu zadaća te na dostizanje odgovarajuće interoperabilnosti sa saveznicima u NATO savezu.

Nastavljeno je, dodala je, i plansko popunjavanje, osposobljavanje postrojba zapovjedništava Oružanih snaga te njihovo opremanje u opsegu koji je dopuštao u ovo vrijeme gospodarske krize smanjen obrambeni proračun.

Tafra je naglasila daljnju opredijeljenost Hrvatske za aktivnim doprinosom u izgradnji mira, sigurnosti i stabilnosti diljem svijeta - hrvatski vojnici lani su sudjelovali u 11 međunarodnih operacija UN-a, NATO-a i EU s prosječno 485 pripadnika po rotaciji. Izvijestila je da je u mirovinim operacijama do sada sudjelovalo oko 5000 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga, od kojih je bilo 156 žena.

Kao najveći projekt opremanja Oružanih snaga lani je nastavljena proizvodnja i integracija borbenoga oklopnog vozila, nastavljena je proizvodnja i domaće jurišne puške te njezino uvođenje u sastav Oružanih snaga, proizvedena je nova pokrovna odora i druga oprema. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!