mjesto za top banner

15. TRAVNJA 2013. 14:40h

DIP objavio službene rezultate: HDZ pobijedio s 5890 glasova više od SDP-a

Tomislav Karamarko

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je danas potpune službene rezultate izbora za Europski parlament (EP), a predsjednik DIP-a Branko Hrvatin najavio je kako će o prigovorima da je HDZ nedopušteno koristio javne institucije u predizborne svrhe odlučiti Etičko povjerenstvo.

"Uputili smo Etičkom povjerenstvu da se o tome očituje jer ono je nadležno što se tiče organizacijskog i provedbenog pitanja. Sada imamo kontrolu financiranja i ako budemo imali bilo kakve dokaze, a skinuli smo s weba određene podatke s predizbornih skupova, da su korištene one ustanove kojih su osnivači jedinice lokalne samouprave odnosno država, tada ti prostori moraju biti plaćeni, inače se to smatra nedopuštenom promidžbom", rekao je Hrvatin na konferenciji za novinare.

Novinarima je odgovorio i da je DIP upoznat s upozorenjem koje je na HDZ-ovu kampanju u tom smislu iznio premijer Zoran Milanović, te da je DIP-u upućen i pisani upit smiju li se u predizborne svrhe koristiti bolnice, starački domovi i vrtići.

Naglasio je kako se taj slučaj odnosi na drugi dio DIP-ove kontrole financiranja izborne kampanje, pri čemu su stranke, odnosno kandidacijske liste dužne u roku od 30 dana od provedenih izbora dostaviti konačno financijsko izvješće.

Novinare je zanimalo i što je s prijavama da su HDZ i SDP kršili izbornu šutnju, na što je Hrvatin odgovorio kako je putem e-maila bilo prigovora određenih osoba, te da su takvi prekršaji prestali nakon javnog DIP-ovog upozorenja i do kraja dana se više nisu ponavljali.

"Nije bilo značajnijeg kršenja izborne šutnje", poručio je.

Predsjednik DIP-a rekao je kako do kraja tjedna očekuje i konačne izborne rezultate, nakon što prođu svi rokovi za prigovore na postupak izbora, te se o njima odluči.

Prema podacima obrađenima sa svih biračkih mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu, na jučerašnjim prvim hrvatskim izborima za Europski parlament glasovalo je 780.980 birača ili njih 20,83 posto.

Važećih listića bilo je 741.408 ili 94,93 posto (tzv. preferencijskih glasova bilo je 507.606), a nevažećih 39.572 ili 5,07 posto.

Na izborima je pobijedila lista koju predvodi HDZ s osvojenih 243.654 glasa ili 32,8 posto, a u Europski parlament s te liste ulaze Ruža Tomašić, čelnica HSP-a dr. Ante Starčević koja je dobila i najviše tzv. preferencijskih glasova, te HDZ-ovci Andrej Plenković, Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Ivana Maletić i Zdravka Bušić.

Koalicijska lista SDP-a, HNS-a i HSU-a dobila je 237.778 glasova ili 32,07 posto, a s te liste u EP ulaze SDP-ovci Tonino Picula, Biljana Borzan, Mario Baldini,Oleg Valjalo i Sandra Petrović Jakovina.

Posljednjeg, dvanaestog hrvatskog zastupnika u EP-u dobili su Hrvatski laburisti, s osvojenih 42.750 glasova ili 5,77 posto, a u EP-u će ih zastupati Nikola Vuljanić.

Hrvatin je kazao kako od današnje objave potpunih izbornih rezultata počinje teći 48-satni rok za prigovore na postupak izbora, pri čemu DIP, a potom i Ustavni sud imaju još po 48 sati da odluče o prigovorima.

Najavio je da bi konačni izborni rezultati mogli biti objavljeni do 21. travnja u podne, a možda i prije, ne bude li postupak odlučivanja o prigovorima zahtijevao i materijale od općinskih i gradskih izbornih povjerenstava, što produljuje postupak.

(Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!