mjesto za top banner

22. VELJAE 2012. 09:13h

Dionica Magme iznosila je 2007. 315 kuna, a danas jedva 1,2 kune!

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Javna dražba robe bivše trgovine Magma, i to vrijedne 1,58 milijuna kuna, održat će se u petak u Osijeku. U Splitu je u ponedjeljak Željko Kerum u svom trgovačkom lancu promijenio bravu na prodavaonici Turbo limacha, koju su radnici čuvali kako bi roba iz te nje bila zalog za isplatu njihovih plaća.

Slom carstva

Ovo su najnoviji trenuci raspada carstva Goranka Fižulića i njegove Magme, čiji je kraj počeo 2008. godine, početkom svjetske ekonomske krize, koja se zatim pretvorila u recesiju.

A samo godinu dana prije, 2007., Magmina tržišna kapitalizacija dosezala je vrijednost od čak 1,5 milijardi kuna.

Cijena dionice na vrhuncu bila je 315 kuna, a danas vrijedi jedva 1,2 kune.

Prije pet godina Magma je krenula u inicijalnu javnu ponudu s ukupno 1,220.000 dionica. Interes za Magmin IPO bio je golem, četiri puta veći od ponuđenih dionica, pa je za konačnu cijenu dionice određen najveći mogući iznos iz prospekta – 238 kuna.

Za tih 1,22 milijuna dionica, što je bilo 25 posto dionica Magme, ulagači su platili 290,360.000 kuna. Danas te dionice vrijede 1,4 milijuna kuna.

Ukupni prihodi Magme bili su u 2008. godini gotovo milijardu kuna. U prvih devet mjeseci ove godine Magma je pala na 280 milijuna kuna prihoda. U međuvremenu počela su otpuštanja zaposlenih, zatvaranje prodavaonica, a Fižulić je dokapitalizacijama i strateškim partnerstvom pokušao spasiti svoje carstvo. Tako je većinski udio u lancu trgovina dječje opreme i igračaka Turbo limach prodao srbijanskom poduzetniku Slobodanu Vukičeviću, s kojim je zatim ušao u spor uz međusobne optužbe o nepodmirenju preuzetih obveza.

Spor zbog Turbo limacha

Turbo limach time nije spašen, što pokazuje i zadnji primjer sa splitskog prodajnog mjesta jer je tvrtke koja upravlja tim trgovinama pod blokadom i pokrenut je zahtjev za stečaj. U tvrtki Mid Bau, koja u petak prodaje Magminu robu u Osijeku, kažu da im Magma mjesecima nije platila najamninu i režije zbog čega su zaplijenili robu i pokrenuli ovrhu.

Goranko Fižulić, koji je na putu u inozemstvu, kratko nam je komentirao najnovija događanja u Magmi. Tako kaže da Magma d. d. nije ni na koji način umiješana u događanja u prodavaonicama Turbo limacha jer one posluju u sklopu tvrtke Adria Design, u kojoj je Magma manjinski dioničar i nema utjecaj na poslovne odluke. Fižulić napominje i da se istodobno vodi sudski spor s većinskim vlasnikom.

– Skupština Adria Designa u ponedjeljak je donijela odluke koje će, ako se realiziraju, omogućiti isplatu svih vjerovnika pa tako i plaća zaposlenika – kazao nam je Fižulić. Za osječki slučaj, pak, kaže da je to predmet sudskog spora između Magme i jednog inozemnog vlasnika prostora.

– Magma nije prihvatila zahtjeve najmodavca pa je on izvršio ovrhu nad trgovačkom robom – kaže Fižulić.

Na pitanje kako komentira da je gotovo nestala tržišna kapitalizacija Magme, kaže da je on najveći krivac i za ono nekada što je bilo dobro pa tako i za ovo što je danas loše.

– Ali postoje još neki drugi i treći. Ostavimo da negdje u budućnosti netko prosudi zašto se raslo i kada i kako i zašto se umiralo – poručuje Fižulić.

Teško je SMS-om prepričati 22 Magmine godine

Goranko Fižulić jučer je bio na putu pa nam je SMS-om odgovorio na nekoliko pitanja u vezi s Magmom. Među ostalim, napisao je: "Prepričati 22 godine Magme, 2000 zaposlenih, 160 trgovina u pet zemalja, milijardu kuna prihoda, 1,5 milijardi kuna kapitalizacije u SMS-ima ipak je teško".

Fižulić se ipak potrudio odgovoriti na pitanja.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!