mjesto za top banner

CIVILNA ILI VOJNA MIROVINA

2. KOLOVOZA 2008. 16:50h

Dio branitelja može izabrati povoljnije mirovine

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Povoljniju civilnu ili vojnu mirovinu moći će odabrati oko 1500 branitelja umirovljenih nakon 1. siječnja 1999., kazala je Jadranka Kosor.

Hrvatski branitelji koji imaju malo 'ratnog staža' ili puno godina staža moći će birati hoće li primati civilnu ili tzv. braniteljsku mirovinu, odnosno izabrati onu koja im je povoljnija, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministrica branitelja, izvijestila je kako je dogovoreno da će oko 1500 branitelja, umirovljenih nakon 1. siječnja 1999., a kojima je s dodatkom za tzv. nove umirovljenike povoljnija civilna mirovina, moći izabrati ono što je za njih najpovoljnije.

Kao novu aktivnost Ministarstva, Kosor je za 18. kolovoza najavila početak sistematskih pregleda za branitelje i članove njihovih obitelji, kojim će se zasad u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu obuhvatiti oko pet tisuća osoba, a ukupno njih 20 tisuća.

Nakon tih pregleda trebali bi dobiti potpuno novih i korisnih saznanja kakve je sve posljedice rat ostavio i na članove obitelji branitelja te na cijelu jednu generaciju, ustvrdila je Kosor.

U planu Ministarstva je osnaživanje centara za psihosocijalnu pomoć (PSP), kojima će se osigurati vozila i omogućiti zapošljavanje do 50 novih stručnjaka. Istaknula je da neke jedinice lokalne uprave i samouprave nisu pronašle adekvatne prostore za PSP centre, a posebno je loše u Zagrebu, Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Koprivničko-križevačkoj, Brodsko-posavskoj i Varaždinskoj županiji.

Za 18. kolovoza najavljen je i natječaj za samozapošljavanje branitelja - na prošlom natječaju dodijeljena su sredstva za njih 185, a ima još novaca za oko 300 korisnika.

Upitana hoće li biti predsjednički kandidat HDZ-a, kako su pisali neki mediji, Kosor je rekla da u vrhu stranke HDZ-a još nije bilo rasprave o predsjedničkom kandidatu, jer su sada aktivnosti fokusirane na predstojeće lokalne izbore.

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, s braniteljima će se u Ministarstvu, uz ministricu Kosor, susresti i premijer Ivo Sanader, a ministrica će sudjelovati na svečanosti u Kninu. Ministarstvo će blagdane obilježiti i na vukovarskom groblju, kod memorijalnih križeva.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!