mjesto za top banner

NOVE ČETIRI GODINE

20. TRAVNJA 2010. 17:53h

Dinko Cvitan ponovno imenovan ravnateljem USKOK-a

- Prema statističkim podacima, policija je najkorumpiranija institucija u državi. No problem je što druga državna tijela ne prijavljuju korupciju- kazao je Cvitan, dodavši kako apelira na građane da podnose kaznene prijave ako smatraju da imaju dokaze.

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić imenovao je Cvitana krajem prošlog tjedna, kad je ravnatelj USKOK-a svečano prisegnuo na dužnost.

Dosadašnji ravnatelj Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Dinko Cvitan ponovno je imenovan na tu dužnost na četverogodišnje razdoblje, objavljeno je na internetskim stranicama Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH).

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić imenovao je Cvitana krajem prošlog tjedna, kad je ravnatelj USKOK-a ponovno svečano prisegnuo na tu dužnost.

Prije imenovanja Bajić je dobio mišljenje ministra pravosuđa i kolegija DORH-a, a Zakonom o USKOK-u predviđeno je i da ravnatelj mora proći sigurnosne provjere i provjere imovnog stanja.

Cvitan je na čelu USKOK-a od studenoga 2005. Najprije je nakon odlaska Željka Žganjera bio obnašatelj dužnosti ravnatelja, a zatim je u ožujku 2006. godine imenovan na četverogodišnje razdoblje.

Dinko Cvitan rodio se 1958. godine u Zagrebu, gdje se školovao i diplomirao na Pravnom fakultetu. Nakon 1985., kada je kao pripravnik na Općinskome sudu u Zagrebu položio pravosudni ispit, radio je kao zamjenik općinskoga državnog odvjetnika u Zagrebu, a zatim kao odvjetnik u Zagrebu te direktor pravnih poslova u "Sunce osiguranju" u Zagrebu. Od 2003. zamjenik je županijskoga državnog odvjetnika u Zagrebu raspoređen na poslove zamjenika ravnatelja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. U listopadu 2005. imenovan je za zamjenika glavnoga državnog odvjetnika RH i preuzeo je tu dužnost 1. studenoga 2005. godine, a idućeg dana imenovan je za obnašatelja dužnosti ravnatelja USKOK-a.

USKOK je osnovan 19. listopada 2001. kao specijalizirano tijelo u sastavu državnog odvjetništva, a počeo je raditi 3. prosinca te godine. Sjedište ureda je u Zagrebu, a svoje odjele ima u Splitu, Rijeci i Osijeku.

 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!