mjesto za top banner

25. SVIBNJA 2012. 17:04h

Detalji nisu važni za poznavanje hrvatskog jezika

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Ne prestaju reakcije na ispit iz hrvatskog jezika na državnoj maturi. Dok se čekaju rezultati testa koje danas polaže i ekspertni tim Jovanovićevog ministarstva, postavlja se pitanje jesu li Juditin prsten i broj ribara u čamcu pitanja koja bi trebala biti u testu i što se time zapravo kod učenika testira.

Koje je boje prsten, svjetlo čarljeni rubin iz Marulićeve Judite ovih je dana neizbježna tema među maturantima, učiteljima, o tome se raspravlja po forumima, u novinama, Hrvatskom saboru pa i među strukom. Kad se testira znanje srednjoškolaca, ovakvi su detalji, slažu se profesori- manje važni.

"To promašuje predmet koji se želi testirati jer se ide na nekakve potpuno nevažne stvari, to jest nekakve pojedinosti, koje uopće nisu važne za poznavanje hrvatskog jezika, literature i književnosti", rekao nam je profesor s Odsjeka za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Splitu, Joško Božanić. Smatra kako je potrebno napraviti pitanja koja pogađaju bit stvari, a ne faktografiju. U suprotnom, eliminacija učenika prema naučenom s razumijevanjem i 'nabubanom napamet' je kaže, kontraproduktivna.

"Eliminiraju se oni koji su sposobni i koji znaju suštinu, a favoriziraju se oni koji znaju potpuno nevažne stvari. Zbog toga je to kontraproduktivno jer se radi negativna selekcija", pojasnio je Božanić.

A što je suština Marulićeve Judite? Prsten zasigurno nije, smatra profesorica hrvatskog i ravnateljica zagrebačke VII. gimnazije, Ljilja Vokić.

"Spominjanje Juditina prstena je irelevantna stvar u našoj književnosti, iako su rekli da su željeli provjeriti jesu li oni doista čitali s razumijevanjem, ali uzmimo u obzir da je Judita jedan svjetli lik u povijesti za slobodu svog naroda, mislim da je bilo puno pametnije postaviti neku drugu vrstu pitanja", istaknula je Vokić.

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Goran Sirovatka već je ranije izjavio kako je test bio primjeren za učenike, no oni se nisu na vrijeme spremili. Je li u pitanju zaista neznanje, teška pitanja ili nešto treće, odlučit će ekspertni tim Ministarstva, a ovisno o njihovmo sudu, sporna bi pitanja mogla biti i poništena.

Državna matura danas se nastavila esejem iz hrvatskog jezika, a idući tjedan testiraju se matematika, izborni predmeti i engleski. U svakom slučaju, Juditina prstena za desetak će se godina tek rijetki srednjoškolci sjećati, no bit će prava sreća ako će barem polovica znati ime autora ovog najpoznatijeg hrvatskog spjeva. (Mediaservis)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!