mjesto za top banner

12. SRPNJA 2012. 14:23h

DC: Vlada krši osnovna prava službenika javne uprave

vlada

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Demokratski centar (DC) smatra da je Vlada najavila i u kolektivnom pregovaranju ustraje na izmjenama Temeljenih kolektivnih ugovora (TKU) u javnim službama čime je pokazala da ustraje u svojoj namjeri kršenja osnovnih zakonom propisanih prava službenika javne uprave.

DC u svome današnjem priopćenju podsjeća da su sindikati upozorili Vladu da će jednostrana izmjena kolektivnih ugovora dovesti do stotina tisuća tužbi članova sindikata te, ističu, "do nemjerljive štete za državni proračun, kao što je već jednom ovoj zemlji napravila socijaldemokratska Vlada, zbog čijih odluka su sudovi dosudili preko 2,3 milijarde kuna odšteta članovima sindikata, što je morao isplatiti državni proračun".

Podsjećaju da su premijer Zoran Milanović i članovi njegove Vlade bili prvi koji su prije dvije godine potpisali inicijativu sindikata za referendum o Zakonu o radu, koja je išla za sprječavanjem jednostranih, štetnih i socijalno neosjetljivih izmjena Zakona o radu, prije svega po pitanju važećih kolektivnih ugovora, a sada, smatraju iz DC-a, vladajući sami krše baš taj sindikalni zahtjev.

"O državnim službenicima ovisi funkcioniranje sustava liječenja bolesti, obrazovanja milijun i pol učenika svih vrsta, skrbi za stare i nemoćne, javnog reda i mira, obrane suvereniteta i svih drugih funkcija koje čine državu", navode u priopćenju i dodaju da bi Vlada trebala svojim mjerama potaknuti rast gospodarstva koji će svim građanima omogućiti prosječan hrvatski standard.

Predlažu da se sindikatima ponudi takav dodatak TKU kojim bi se odustalo od isplate regresa, božićnica, jubilarnih nagrada i prosvjetnog dodatka za ovu i sljedeću godinu, ali da im se obeća automatsko vraćanje svih tako neisplaćenih sredstava 2014. ukoliko u sljedećoj godini Hrvatska izađe iz krize i ostvari rast BDP-a.

"Ako je Vlada tako uvjerena u rast standarda do 2014. zašto se onda pribojava obećati vratiti ono za što sada zakida ljude", pitaju iz DC-a uvjereni da bi sindikati prihvatili njihov prijedlog.

Iz DC-a ističu problem smanjenja proračuna za obrazovanje i znanost napominjući da učitelji, profesori i znanstvenici nisu trošak, već najveći i najznačajniji proizvođači koje ovo društvo ima.

Podsjećaju da su sve najrazvijenije zemlje svijeta izašle iz svojih povijesnih kriza i postigle visoki životni standard isključivo povećanjem sredstava za obrazovanje i znanost pa makar i iz deficitarnih izvora. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!