mjesto za top banner

5. SIJENJA 2011. 10:02h

Dašak optimizma: Završila recesija! Očekuje se rast BDP-a do +2 posto

Otvorenje novog dijela City centra One

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Nakon duga 23 mjeseca, konačno je završila recesija u Hrvatskoj, koja je bila najžilavija u cijeloj regiji! Tehnički je recesija završila još u 3. tromjesečju 2010. kada je BDP porastao 0,2 posto, nakon šest kvartala konstantnog i velikog pada, no najnoviji podaci o blagdanskoj potrošnji, koja je najmanje 5 posto veća u odnosu na prosinac 2009., a potrošnja je jedan od bitnijih čimbenika hrvatskoga BDP-a, pokazuju da je prosinac bio mjesec od kojeg recesija više ne stanuje u Hrvatskoj.

U plusu od 4 do 25%

Naime, trgovački centri i maloprodajni lanci u proteklom su blagdanskom vremenu imali rast prodaje između 4 i 25 posto u odnosu na isto razdoblje 2009.

– Iznimno smo zadovoljni poslovanjem u prosincu ove godine. West Gate je tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana zabilježio povećanje prometa između 20 i 25%, odnosno 10-postotno povećanje u broju posjetitelja u odnosu na isti mjesec 2009. – kazao je Stjepan Iveljić, direktor West Gatea.

I drugi veliki trgovački centar City Center One osjetio je blagdansku euforiju.

– Prema prvim i neslužbenim informacijama koje imamo od naših partnera, promet u prosincu bit će najmanje 5 posto veći nego u prosincu 2009. – kazala je Vlatka Svedružić iz marketinga i odnosa s javnošću City Centera One.

U najvećem maloprodajnom lancu Konzumu također je rasla prodaja.

– Konzum je ostvario veću prodaju tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana. U prosincu je prodaja Konzuma porasla 4 posto, a u cijeloj 2011. očekujemo rast 7 posto – kazala je Anja Linić, direktorica korporativnih komunikacija Agrokora.

U prosincu 2009. građani su potrošili 10 milijardi kuna, a u HGK najavili su da će se prodaja i ovoga prosinca zadržati na istoj razini. No čini se, na osnovi rezultata najvećih trgovačkih centara, da je u ovom prosincu prodaja skočila najmanje pet posto. Bio bi to rast od 500 milijuna kuna u odnosu na prosinac 2009., ali i dalje znatno manje od 11 milijardi kuna iz prosinca 2008., kada je recesija tek zakucala na naša vrata.

Oporavak potrošnje, a trgovački centri očekuju rast prometa u 2011. između 3 i 15 posto, pozitivno će se odraziti na cijelo gospodarstvo.

Ugledni britanski list Economist u svojoj publikaciji "Svijet u 2011." najavio je rast BDP-a 2 posto, smanjenje nezaposlenosti i povećanje plaća. I analitičari RBA očekuju da bi ova godina trebala donijeti oporavak uz blagi rast BDP-a (1,5%).

EU daje novi impuls

– Vjerojatno već jesmo izašli iz recesije, ali do oporavka će doći tek kad se vratimo na razinu BDP-a prije početka krize. Ohrabruju me podaci o rastu maloprodaje u prosincu. U ovoj godini očekujemo rast BDP-a 1,6 posto, ali to neće biti značajniji oporavak – kazao je Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Povećanje domaće potrošnje veseli i neovisnog ekonomista Damira Novotnyja koji očekuje rast BDP 0,2% u 4. tromjesečju 2010. te gospodarski rast u ovoj godini između 1 i 1,5 posto.

– Zahvaljujući rastu domaće potražnje i jačanju izvoza, očekujem potpunu stabilizaciju glavnih makroekonomskih pokazatelja, osim zaposlenosti. Novi impuls zbog ulaska u EU 2012. značit će i veći rast BDP-a – zaključio je Novotny.

Stručnjaci složni – najveći problem rast nezaposlenosti

Ljubo Jurčić: Sve nam ovisi o EU, vremenu i urodu

Ekonomist Ljubo Jurčić smatra da će BDP u 2011. biti na razini iz 2010.

– Može biti -0,5, +0,5 ili -1 ili +1%, sve ovisi o Europljanima, vremenu u Hrvatskoj, poljoprivrednom urodu... – zaključio je Jurčić.

Marko Škreb: Sve će biti puno jasnije potkraj 1. tromjesečja

Glavni ekonomist PBZ-a Marko Škreb u analizi je kazao da će prvi mjeseci reformirane vlade biti ključni za cijelu godinu i za srednji rok, a kraj 1. tromjesečja bit će zadnje prolazno vrijeme kada će biti jasno je lu sadašnji optimizam opravdan.

Z. Živković Matijević: 
Nema oporavka državne potrošnje

Glavna analitičarka RBA Zrinka Živković Matijević u analizi RBA tvrdi da nema osnove za rast državne potrošnje, a nema ni naznaka oporavka investicijske aktivnosti. U RBA očekuju da bi veće stope rasta BDP-a trebale biti zabilježene u drugoj polovici 2011. godine.

Zdeslav Šantić: Nova radna mjesta tek u drugoj polovici 2012.

Glavni ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić zabrinut je očekivanim nastavkom povećanja nezaposlenosti i u ovoj godini.

– BDP je u 2010. pao na razinu iz 2006. Nova radna mjesta otvorit će se tek u drugoj polovici 2012. godini – kazao je Zdeslav Šantić.

Damir Novotny: Nužne su nam nove investicije u jesen

Neovisni analitičar Damir Novotny kaže da će veća potrošnja u prosincu gurnuti BDP u plus u 4. tromjesečju 2010. što će ublažiti pad na godišnjoj razini na 1,5 do 2 posto. Najviše ga zabrinjava pad industrijske proizvodnje i povećanje nezaposlenosti, koje će se zaustaviti tek u ljeto sezonskim zapošljavanjem, a u jesen su nužne nove investicije.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!