mjesto za top banner

ČESTITKE ZA BLAGDANE

7. PROSINCA 2008. 23:03h

Darovi: otkazi, skuplji plin i odgoda ulaska u EU

Prosvjednici s transparentima

Foto

Hrvatska
0

Tekst

U sjeni Facebook afere stigli su i božićni darovi: 20 % skuplji plin, veto iz Ljubljane, sramota BBB-a i najava masovnih otkaza. Hvala im.

Reflektori svjetskih medija ovih su dana stalno upereni u Hrvatsku. Od Grincha do banane preko takozvane 'Facebook afere'. Pozornost stranaca zagolicala su uhićenja mladih 'virtualaca', ali i njihov izlazak na ulicu. Prosvjedi su tako imali više odjeka na međunarodnoj nego domaćoj razini.

Međutim, uhićenje blogera na spomenutoj internetskoj stranici izazvalo je prepucavanja između šefa oporbe te premijera, ali i nesporazum u policijskim krugovima. Tako se čelnik SDP-a dotakao čak i pitanja inteligencije policijskih dužnosnika.

Mario Ćužić-.--.-
Photo Mario Ćužić  

- Inteligentan čovjek razlikuje satiru od veličanja rasizma i fašizma - osvrnuo se Milanović na montažu premijerove fotografije koju je postavio šef SDP-ove Mladeži u Dubrovniku.

Isprike i opravdanja

Premijeru se ovakve izjave niti malo nisu svidjele pa ih je nazvao opasnima za razvoj demokracije. Odbacio je i sve špekulacije kako su policijska uhićenja dirigirana od državnog vrha, pravdajući se kako je on tada bio na službenom putu.

Pravdanja su ovog tjedna stizala i od čelnika Ministarstva unutarnjih poslova. Zbog uhićenja mladića koji je u središtu Zagreba lijepo plakate 'Stegnite vi remen, bando lopovska', Faber i Karamarko javno su se ispričali.

Ipak, prosvjednike ništa nije spriječilo da javno kažu ono što misle, niti uhićenja, niti isprike. Iako odaziv nije bio onakav kakav se očekivao, s transparentima u rukama poput 'Lijepa naša silovana', prosvjednici su se žestoko obrušili na vlast, ali i oporbu i sindikate. I nek' sad netko kaže kako mladi u Hrvatskoj bježe od politike. Možda od sudjelovanja u politici, ali ne i od traženja rješenja za bolje sutra.

Ovog tjedna probavili smo i dugotrajne pregovore Vlade i sindikata. Banski dvori popustili su, te odustali od zamrzavanja plaća.

- Na užem kabinetu Vlade ministar Šuker i ja predložili smo da se poštuje sporazum o rastu plaća i da se još iduće godine zaposlenicima državnih i javnih službi isplati povećanje osnovice plaće od šest posto - kazala je Jadranka Kosor na press konferenciji u Vladi.

Ivana Magdić-.--.-
Photo Ivana Magdić  
BBB-ovci i dalje tulumare

Međutim, slavodobitna pobjeda sindikata, naišla je na negodovanje ekonomskih stručnjaka, članova novonastalog Ekonomskog vijeća. Oni su, naime, zagovarali odustajanje od rasta plaća te su se zapitali čemu osnivanje Ekonomskog vijeća ako se zanemaruju njihovi savjeti.

Savjeti pa čak i molbe, čini se, nisu doprli do ušiju navijača ili preciznije rečeno huligana u redovima Bad Blue Boysa. Ono u čemu su najbolji pokazali su na utakmici Dinamo-Udinese, a zbog bakljade klubu za čiju se ljubav kunu osigurali su mogućnost izbacivanja iz europskih natjecanja te astronomsku kaznu koju Maksimir mora isplatiti Uefi. 

No, lijek za ovakva ponašanja huligana, ima potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič. Novim zakonom o navijačima, uvode se rigoroznije sankcije, zabrana upada navijača na teren pa čak i sankcioniranje navijača koji za vrijeme utakmice svoje lice skrivaju ispod marama, kapa ili kapuljača. Koliko će ovakve mjere djelovati na divljanja huligana, posvjedočit ćemo nakon ljeta za kada Adlešič najavljuje donošenje zakona.

Slovenci ne odustaju

Istovremeno, ovog tjedna vodili su se intenzivni diplomatski razgovori na relaciji Hrvatska – Slovenija. Granična pitanja konačno bi se trebala riješiti, a prve prijedloge kako će se sporovi okončati dala je Francuska koja je za svog predsjedavanja Unijom uzela za cilj stati na kraj prepucavanju između Zagreba i Ljubljane. No, glatko čini se ništa ne ide. Pa je tako Slovenija očekivano blokirala otvaranje dijela hrvatskih poglavlja, a u blokadu se uključila i Nizozemska. Ona je, naime, od Hrvatske zatražila da Haagu isporuči topničke dnevnike, dokumente o granatiranju Knina koji bi trebali posvjedočiti u procesu koji se pred Tribunalom vodi protiv Ante Gotovine. Da stvar bude kompliciranija, Zagreb je dokumente 'zagubio'.

Kako to obično biva, dva plus dva su četiri pa je Hrvatska ostala i bez nedavno dogovorenog uvjetnog datuma okončanja pregovora. Službeno bi se to trebalo potvrditi u ponedjeljak kada stiže izvješće europskih ministara vanjskih poslova o napretku Hrvatske. Ipak, sa Zrinjevca nadu polažu u 'Road map' u kojem je napisan uvjetni rok.

S druge strane, konačno smo dobili i proračun za iduću godinu u kojoj nam se, tvrde vladajući, ne piše dobro. Zaduživanje države iznosit će 16 milijardi kuna, dok na deficit otpada 4,3 milijarde. Kažu, za takav deficit najzaslužnija je reforma zdravstva, ali i povećanje plaća državnim i javnim službenicima. Banski dvori uputili su građanima i čestitku za Novu godinu. Plin ide gore za 20 posto, a poskupjet će i cigarete. Ipak, samo za jednu kunu.

Osmijeh na lice vratio se i umirovljenicima koji će ovog Božića ipak dobiti božićnice. Jednima uzmeš, drugima dadeš - pravilo za nadolazeće blagdane.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!