mjesto za top banner

1. TRAVNJA 2012. 15:54h

Danijel Ivin u Nedjeljom u 2: Bleiburg nije bio gubilište

Foto

Hrvatska
0

Tekst

- Bleiburg nije bio gubilište, ondje nije bilo žrtava. Tamo ni jedna žena niti jedno dijete nije taknuto. Poslije je na Križnom putu bilo gadnih stvari - izjavio je gostujući u emisiji "Nedjeljom u dva", povjesničar i književnik Danijel Ivin koji je ponovno aktualizirao pitanje pokroviteljstva komemoracije na Bleiburgu. Stoga je nedavno uputio i otvoreno pismo predsjedniku Sabora Borisu Špremu kojim je zatražio da se preispita ta odluka koja porezne obveznike košta pola milijuna kuna.

- Boris Šprem me primio, dugo smo razgovarali i moram reći da sam iznena?en njegovom razumnošću i znanjem o bleiburškom problemu, pa se nadam da će moja inicijativa naići na pozitivno rješenje. To nije bio slučaj godinu ranije kada sam se sa istom inicijatiom obratio tadašnjem predsjedniku Luki Bebiću i naivno očekivao pozitivan odgovor. Rekao je da povijesne činjenice treba razmotriti s dvije strane, no ja mislim da istina ima samo jednu stranu - rekao je Daniel Ivin, dodajući da su zločini neposredno nakon Drugog svjetskog rata učinjeni na nekoliko lokacija u Sloveniji te da bi ih naše vlasti trebale obilježiti kako bi obitelji imale gdje zapaliti svijeću .

Tako?er je ispričao kako je koncem 60-ih, radeći na knjizi "Povijest tzv. Nezavisne države Hrvatske", o tematici Bleiburga razgovarao i s dr. Franjom Tu?manom. - Pitao me zašto bismo se uopće bavili tom tematikom, pa sam mu rekao da emigracija pravi mitologiju o velikim zločinima koji su tamo počinjeni. Na to je Tu?man sam odmahnuo rukom i rekao da to nije ozbiljno - kazao je Ivin.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!