mjesto za top banner

SPAS BRODOGRADILIŠTA

4. PROSINCA 2008. 16:18h

Dalmatinski lobi u Vladi upropastio 3. maj

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Blečić je na okruglom stolu prozvao i lokalne, gradske, i županijske strukture zbog nezainteresiranosti za događanja u poduzeću.

Za katastrofalno stanje u 3. maju i praznu knjigu narudžbi direktno je odgovoran dalmatinski lobi u Vladi, koji personificira duo Sanader-Kalmeta, a koji se na taj način pokušava riješiti riječkog brodogradilišta kao konkurencije splitskom.

I dok se u periodu od 2006. do 2008. godine splitsko brodogradilište koristilo izuzetno dobrim stanjem na tržištu dogovorivši 14 brodova, politički instalirana Uprava 3. maja nije dogovorila nijedan, odbivši nekoliko poslovnih ponuda koje su na kraju završile u splitskom škveru. Riječi su to Predraga Blečića, gradonačelničkog kandidata i voditelja današnjeg okruglog stola o stanju u 3. maju u organizaciji Liste za Rijeku, koji je okupio predstavnike Hrvatske gospodarske komore, kooperanata i regionalnih stranaka.

Blečić je na okruglom stolu prozvao i lokalne, gradske, i županijske strukture zbog dugogodišnje nezainteresiranosti za događanja u poduzeću čija propast može imati nesagledive posljedice za Grad Rijeku, kakve riječko gospodarstvo nije doživjelo u svojoj bližoj povijesti.

- Postavljam pitanje kako je moguće da baš nitko u periodu od više od dvije godine nije reagirao na namjerno uništavanje riječkog ponosa i zadnjeg riječkog industrijskog giganta. Ukoliko političke elite HDZ-a i SDP-a na kraju doista dotuku riječki škver, ne trebaju ni izlaziti na lokalne izbore u Rijeci - poručio je Blečić.

Vladinim subvencijama spas riječkom škveru

-.--.-

Direktor Bimonta, Josip Pahljina, osvrnuo se na značaj 3. maja i teške posljedice njegova gašenja na ostatke riječkog gospodarstva, te pozvao Vladu da subvencijama spasi riječki škver.

- Nije istina da je Europa privatizirala svoja brodogradilišta, a osim toga, sredstva hrvatskog proračuna sredstva su nas, poreznih obveznika, a ne Europske unije.

Predstavnik Hrvatske gospodarske komore, Mario Pola, govorio je o genezi problema, odnosno utjecaju teške ukupne svjetske situacije na hrvatsku brodogradnju općenito. Zauzeo se za objedinjavanje ukupne hrvatske brodogradnje kao jedini izlaz iz trenutačne situacije.

- Europa nije protiv poticaja, ali oni moraju biti transparentni, primjerice, preko poticaja za inovacije budući da je svaka nova brodogradnja inovacija samoj sebi. To mi sve ove godine nismo bili u stanju učiniti kao država.

Od Vlade traže da u roku od 45 dana podastre rješenje za oporavak riječkog brodogradilišta

Dinko Beaković iz Primorskog goranskog saveza osvrnuo se na nevjerojatnu šutnju riječke političke i stručne javnosti kada je riječ o zatvaranju kompletnih riječkih privrednih baza u zadnjih 18 godina, poput Torpeda, Hartere, Rikarda Benčića…

- Ova zatvaranja ne bi bila sama po sebi katastrofalna da je u međuvremenu u gradu stvorena neka nova vrijednost - kaže Beaković i dodaje kako smatra da će se oko 3. maja uskoro odigrati novi politički igrokaz u kojem će Vlada iznenadno dogovoriti nova 3-4 broda, a onda pustiti riječko brodogradilište da propadne iza lokalnih izbora.

Okrugli stol zaključio je Predrag Blečić najavom kako će u svoje osobno ime i u ime Liste za Rijeku od hrvatske vlade zatražiti očitovanje o tome je li točno da Vlada planira proizvodnju brodskih motora iz Rijeke prebaciti u splitsko brodogradilište, a zanimaju ih i razlozi zbog kojih uprava riječkog brodogradilišta nije ugovorila nijedan brod u vrijeme kada je u splitskom brodogradilištu ugovoreno 14 novogradnji uz državne poticaje. Također, od Vlade se traži da u roku od 45 dana podastre rješenje za oporavak riječkog brodogradilišta.

- Od sadašnjeg sastava Nadzornog odbora očekujem neopozive ostavke zbog potpuno neprimjerenog i sramnog obnašanja funkcija.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!