mjesto za top banner

SPORNO PREIMENOVANJE

5. SVIBNJA 2008. 17:30h

Dalj: Peticijom protiv ulice srpskog znanstvenika

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Mjesni odbor predložio je da se šetalište koje nosi ime poginulog hrvatskog policajca Josipa Kemenjija nazove po Milutinu Milankoviću.

Oko 500 mještana Dalja peticijom se suprotstavilo inicijativi tamošnjega Mjesnog odbora, u kojem većinu ima SDSS, da se šetalište koje nosi ime poginulog hrvatskog policajca Josipa Kemenjija nazove po srpskom znanstveniku Milutinu Milankoviću, izvijestili su danas predstavnici mještana i erdutskoga Općinskog vijeća.

Vijećnik Tomislav Hajduković na današnjoj je konferenciji za novinare rekao da je inicijativa počela nakon obnove rodne kuće Milutina Milankovića, koji je, kako ističe, samo rođen u Dalju, a ubrzo nakon toga s roditeljima je otišao u Beograd i više se nije vraćao.

U obnovi njegove rodne kuće sudjelovala je i hrvatska država, ali mi ne dopuštamo diranje u naše svetinje, jer je policajac Kemenji, s još četvoricom pripadnika Zbora narodne garde, ubijen 1991. u Osnovnoj školi u Dalju, rekao je Hajduković.

Očekuju odgovor državnih i lokalnih vlasti

Nena Gazić-.--.-Peticija
Peticija
Photo Nena Gazić  

Dodao je kako su peticiju uputili općinskim i županijskim vlastima, Hrvatskom saboru i Vladi te Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Izražava nadu kako će se prijepor ubrzo riješiti, jer ne želi da ta incijativa dođe na razmatranje u Općinsko vijeće, u kojem većinu ima SDDS, i gdje bi hrvatski vijećnici mogli biti nadglasovani.

Kći poginuloga hrvatskog policajca Josipa Kemenjija kazala je kako vjeruje da inicijativu ne podupiru Srbi koji prihvaćaju Hrvatsku kao svoju domovinu, već oni koji su sudjelovali u agresiji te da bi hrvatska država trebala onemogućiti takve inicijative.

Na novinarski upit što će učiniti ako peticija ne uspije, Hajduković je odgovorio kako očekuje odgovor državnih i lokalnih vlasti te kako ne bi želio da dođe do radikalnih mjera, jer drži da je prijepor bolje riješiti razgovorom.

Konferenciji je nazočilo i 30-ak mještana Dalja, koji su poduprli potpisivanje peticije.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!