mjesto za top banner

16. SIJENJA 2012. 19:39h

Čudi Šeksova mirovina? Pa i za milodar posuđuje novac, a ručkove ne plaća

Stjepan Mesić,Vladimir Šeks

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Vladimir Šeks, najdugovječniji aktivni političar u Hrvatskoj, otišao je u mirovinu. Ali samo na jedan dan. Kako ne bi izgubio pravo na privilegiranu mirovinu čije je ukidanje najavila Kukuriku koalicija na prvoj sjednici Sabora- u utorak. Neprirodno? Kaže Šeks da nije. Amoralno? Ma ne, kaže Šeks. Nezakonito? Ma kakvi, tvrdi Šeks.

- To sam napravio da preveniram eventualne zakonske promjene koje bi mogle ugroziti stečena prava zastupnika koji su ih već ostvarili po različitim osnovama iako to mene ne "tangira" s obzirom na to da ja imam i previše mandata. Ali ipak sam to napravio, iz opreza, da ne bi došlo do neke zakonske promjene koja bi me ugrozila jer u nekoliko zadnjih godina u tri ili četiri navrata mijenjani su zakoni prema kojima je smanjivana mirovina za 10 posto- pojasnio je Šeks svoj potez.

Ma kako bi ikome moglo pasti na pamet da je takav potez amoralan? Ili neprirodan? Pogotovo za Šeksa. Kad je riječ o njemu, čudilo bi da taj potez nije povukao i da nije postao penzioner na jedan dan kako bi ostvario mirovinu od 12.000 kuna. Jer kad je riječ o njemu, amoral i Šeks idu ruku pod ruku.

Međutim, tim potezom stvorio je potpredsjednik Sabora probleme i svojoj stranci. Naravno da nije jedini koji je u ovom krugu otišao u mirovinu na dan, ali je ipak najistaknutiji. S jedne strane, HDZ se nakon svih, najblaže rečeno, amoralnih radnji pokušava oprati, no ovim potezom Šeksa, vraćaju se u rupu u kojoj su bili zadnjih godina.

U posljednje dvije godine predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor željela je rehabilitirati HDZ na način da ga očisti od pokvarenih i korumpiranih članova. Istina, metoda je bila prilično bolna, ali donekle uspješna. Ovaj potez Šeksa i nekolicine drugih, kao bumerang im se vratio nazad u lice. Kosor je morala biti svjesna da javnost na to neće dobro reagirati, a pitanje je zašto se s time složila.

Međutim, ako ništa drugo, jedno se mora Šeksu priznati. Barem je dao iskren odgovor. Nije muljao, nije se pravio blesav niti Englez. Rekao je istinu. Upravo zbog toga ovakav potez Šeksa zapravo ne bi trebao čuditi. Ono što je najgore, je da se ne radi tu čak ni o tome da Šeks nema love za život. Upravo suprotno. Jer, ne slovi on bez vraga kao najškrtiji čovjek u Saboru, vjerojatno škrtiji i od Škota i Bračanina- zajedno.

Nije da je trebao, ali na primjer, taj (pot)predsjednik Sabora nije nikad ni novinarima, ali ni političarima i kolegama platio piće kad je s njima bio za stolom. Ali zato njemu jesu. I piće i kavu i ručak i večeru.

Ima tako niz anegdota na račun škrtosti Vladimira Šeksa, a jedna od njih i iz zagrebačkog restorana Okrugljak prilikom jedne male proslave.

Šeksov novčanik kao Jeti

Na račun škrtosti Vladimira Šeksa zbijale su se mnoge šale, a jedna od njih je i da je Šeksov novčanik kao Jeti. - Svi su uvjereni da postoji, ali ga nitko nikad nije vidio.
- Jelo se i pilo, a nakon što je predloženo kako bi bilo u redu da povodom 20 godina hrvatske državnosti račun ručka plati Vladimir Šeks, on je isprva negodovao, no ipak je bio nadglasan- pričaju sudionici ručka. 

U jednom trenutku do stola je došao muškarac sa bebom u rukama i pitao mogu li se slikati s njima jer slave kristitke dječačića. Nakon slikanja s bebom Šeks je pitao: A, mali slavi? Ima kristitke? Pa neka onda on plati račun!

Naravno, Šeks račun nije platio, a na pitanje tko ga je onda platio, odgovaraju: Nas nekoliko. Ali bez Vladimira Šeksa.

Ima bivša premijerka Jadranka Kosor sa Šeksom i stariju zgodu koja datira iz 1995. godine kad ju je Šeks pozvao na ručak.

- Jeli su, pili fina vina, a onda, kad je ručak završio, Šeks se odjednom digao od stola i kazao: Ti plati, ja ne mogu.

Međutim, ona nije mogla vjerovati da je zaista otišao ne plativši račun pa je pozvala konobara i pitala ga je li račun plaćen. Konobar joj je na to odgovorio kako nije te kako ona mora platiti. I platila je.

Nemali broj puta Šeks je posuđivao novac na raznim događanjima, pa i za milodar u crkvi. Nekad od Kosor, a ponekad i od predsjednika Josipovića jer mu bivša premijerka jednostavno više nije željela posuđivati.

I sad bi trebalo čuditi što je Šeks otišao u mirovinu na jedan dan? Pa to je on. Bilo bi pravo čudo da nije to napravio.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!