mjesto za top banner

11. RUJNA 2012. 14:49h

CRO Demoskop: Građani ne žele da o sukobu interesa odlučuju političari

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Ugledni pravnici i sveučilišni profesori te predstavnici nevladinih udruga idealni su članovi budućeg Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, pokazalo je istraživanje CRO Demoskopa provedeno među javnim mnijenjem početkom rujna.

Više od polovice građana Hrvatske, prema ovom istraživanju njih čak 56, 5%, smatra da osnivanje ovakvog povjerenstva ima važnu ulogu u suzbijanju korupcije i da je državi takvo nešto potrebno. Među navedenim postotkom birača SDP-a je za 14% više od birača HDZ-a od kojih se 52% u vezi osnivanja Povjerenstva izjasnilo kao afirmativno. Treba napomenuti da su u tom postotku birači HSLS-a ipak najbrojniji.

Svaki četvrti građanin kao idealnog člana Povjerenstva vidi pripadnika neke nevladine udruge dok su pravnici i sveučilišni profesori drugi odnosno treći izbor Hrvata ispred novinara, politiloga i političkih analitičara. Ugledni predstavnici političkih stranaka "bez repova" s 1,7% glasova najmanje su poželjni na mjestu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, pokazalo je istraživanje.

 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!