mjesto za top banner

9. STUDENOG 2013. 09:03h

CRNO NA BIJELO: Otkrivene malverzacije u poslovanju Sportske televizije

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Nakon što je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović očitao lekciju Hrvatskom olimpijskom odboru, zatim na sjednici Vlade odbio izvješće o njegovu poslovanju, a na kraju sve prijavio Državnom odvjetništvu, Dnevnik 3 otkriva da je svoj nadzor Olimpijskog odbora obavilo i Ministarstvo financija. Pritom su utvr?ene brojne malverzacije i nezakonitosti.

U službenim spisima Ministarstva financija 'crno na bijelo' opisano je kako Hrvatski olimpijski odbor gospodari novcem poreznih obveznika. 

Do sada je javnost znala samo za pozajmice Sportskoj televiziji, za koje je sportska inspekcija utvrdila da su isplaćene nezakonito, bez odobrenja Vijeća HOO-a. No financijski nadzor otkrio je da HOO lani nije ni mogao posu?ivati novac jer je kao korisnik proračuna 2012. završio u minusu, i to od 7,5 milijuna kuna. 

Taj manjak prikazan je kao višak, jer je u 2012. prenesen novac koji je ostao iz prethodnih godina. Zato su izmjene i dopune financijskog plana donesene tek u svibnju ove godine, iako je rok bio kraj prošle, i u njima su prihodi svedeni na razinu rashoda. 

Sportska televizija priča je za sebe. Direktoru Petru čavloviću, koji je zaposlen u H1 telekomu, novac se isplaćivao putem autorskih ugovora, iako direktorski posao nema veze s autorstvom. To je dopustila Hrvatska autorska agencija, ali do odre?enog roka. Kad je on istekao, prešlo se na ugovor o djelu. Isti aranžman ima i gospodarski savjetnik Darko Buković. Zbog sumnji u malverzacije, ministarstvo Željka Jovanovića već je uskratilo novac HOO-u.

Sve je sada u rukama Državnog odvjetništva.

 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!