mjesto za top banner

5. RUJNA 2012. 19:45h

Čobankovićeva (kasno) probuđena savjest

Petar Čobanković

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Bivši ministar poljoprivrede Petar Čobanković posljednjih je dana utučen. Barem pred kamerama i fotoaparatima. Iako utučen, bivši je ministar smogao 'snage' da u subotu prisustvuje Iločkoj berbi grožđa, u pratnji supruge i bivšeg čelnika Sabora Vladimira Šeksa. Popili su popodnevnu kavu na Principovcu, a uvečer šetali oko Dvorca Odescalchi. Pojavio se tada Čobanković držeći pod ruku suprugu pred mnogobrojim Iločanima koji su došli proslaviti berbu grožđa.

Iako mu je, dakle, u ponedjeljak saborsko Mandatno- imunitetno povjerenstvo skidalo imunitet saborskog zastupnika kako bi ga se moglo procesuirat u slučaju Planinska u kojem je država oštećena za 38 milijuna kuna, Petar Čobanković imao je 'hrabrosti' dva dana prije toga izaći pred Iločane kao da se ništa nije dogodilo. Jer, kako je kazao u razgovoru za Novu TV u ponedjeljak navečer, iako sad svjestan da je pogriješio, ipak mu je 'lakše' jer zna da nije novce uzeo sebi niti je od toga profitirao. Zato valjda smatra kako mu je obraz dovoljno čist da izađe pred svoje sugrađane koji jedva spajaju kraj sa krajem, koji se bore sa nezaposlenošću, a da se ne spominje kako od gotovo 7000 stanovnika Iloka, njih samo oko 1700 ima posao.

Nije uzeo ništa sebi, čini se, dovoljno je dobra mantra bivšem ministru za pojavit se pred svojim sugrađanima. Pa ako i nije uzeo ništa sebi od tih 38 milijuna kuna koliko je preplaćena zgrada za tadašnje njegovo ministarstvo u Planinskoj ulici, je li to dovoljno dobro opravdanje za stat pred sve te ljude i prošetat pred njima u subotu navečer?

Možda Čobankoviću je, koji čini se zaboravlja, da iako nije uzeo sebi, uzeo je ovoj državi, uzeo je građanima. Svjesno je oštetio državu jer je, kako je kazao, bio naivan i vjerovao.

- Ne mogu vjerovati da mi se ovo događa. Kako sam ispao lakovjeran... Nasamario me Sanader- priča sad u razgovoru za tjednik Globus.

Ipak, iako mu je sve to malo 'smrdilo', tada popularni Čobi, odlučio je staviti svoj potpis.

Sad se, piše Globus, najviše boji da ne završi u zatvoru. To ne bi mogao podnijeti, zatvorenost u četiri zida.

- U prvim danima istrage najvažnije mu je bilo da izbjegne pritvor. On nikada nije očekivao da bi se jedan dan mogao naći u zatvoru...- kazao je za Globus jedan HDZ-ovac.

Pa se zato sad Čobanković, za razliku od drugih optuženih iz HDZ-ovih redova, ne brani pred istražiteljima kako nije ništa znao, nego priča kako je i zašto potpisao štetan ugovor. Sve samo da se nagodi kako bi izbjegao zatvor.

No, ne ulazeći u polemiku treba li Čobanković zbog toga u zatvor ili ne, ostaje jedno pitanje.

Što bi se dogodilo sa Čobankovićem da se afera Planinska nije otvorila?

Vjerojatno bi, kao što se predviđalo, s obzirom da je bio omiljen u stranci, ostao negdje pri vrhu. Kopao bi i brao svojih 50.000 hektara vinograda, dolazio u Sabor na rasprave, nastupao na javnim televizijama i pričao kako agrarna politika Kukuriku vlade ne valja, 'prodavao' bi seljacima priče kako zaslužuju još više poticaja (iako novca nema)... Uglavnom, nastavio bi biti uvaženi građanin i političar. I sasvim sigurno, puno mirnije spavao jer ne bi imao 'teret' mogućeg zatvora nad glavom zbog jednog potpisa i 38 milijuna kuna.

A bi li Petar Čobanković imao noćne more ili se osjećao katastrofalno kao sada zbog toga što je državu jednim potpisom oštetio za tih 38 milijuna kuna?

Malo sutra!  

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!