mjesto za top banner

19. TRAVNJA 2012. 17:34h

CMS: Izjave načelnika Prše nemaju nikakvih dokaza, to je govor mržnje

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Na izjave načelnika PU Osječko – baranjske županije, Željka Prše, kako su Romi problem policiji zbog velikog broja krađa i kako se taj broj može smanjiti jedino da se Rome potjera, reagirali su iz Centra za mirovne studije koji njegove izjave nazivaju govorom mržnje.

Napominju kako izjave Željka Prše nemaju nikakvih dokaza ili statističkih podataka, već se temelje na predrasudama i stereotipima.

- Ovakav istup načelnika PU osječko-baranjske, koji ispred institucije govori na diskriminatoran način ojačava neprihvatljive stavove i doprinosi generiranju većeg društvenog jaza između pripadnika većinske i manjinske zajednice- pišu u priopćenju te nadodaju kako  Hrvatska 1. srpnja započinje predsjedanjem Dekade Roma  čiji je cilj poboljšanje socijalno-ekonomskog statusa i uključenosti Roma u društvo.

Načelnik Prša je velik broj provala u kuće pripisao Romima, a jedinim rješenjem da se ti slučajevi smanje smatra potjerivanje Roma.

- Provaljuju djeca, trudnice, starije žene, a teško im je ući u trag ako ih ne zateknete na mjestu događaja, a i tada problem. Zaštićena su manjina, znate kako to ide. Ne zna hrvatski jezik i onda sto problema. – izjavio je načelnik opisujući Gradskom vijeću stanje sigurnosti na području Osijeka.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!