mjesto za top banner

STABILIZACIJA NAKON PADA

16. SIJENJA 2009. 17:17h

Cijene nafte iznad 35 dolara

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Loše globalne gospodarske prognoze već su ponukale OPEC na prognozu pada svjetske potražnje za naftom za 180 tisuća barela dnevno.

Cijene nafte stabilizirale su se u petak na svjetskim tržištima iznad razine od 35 dolara za barel, nakon što su preko noći pale za pet posto, pri čemu su u fokusu ulagača i dalje zabrinutosti za zdravlje globalnog gospodarstva i potražnju za naftom.

Barel sirove nafte za isporuke u veljači poskupio je na američkom tržištu do podneva za 20 centi na 35,60 dolara, nakon što je prethodno pojeftinio za čak 1,88 dolara. Terminski ugovori za isporuke u veljači, koji ističu u utorak, dotaknuli su u četvrtak najnižu razinu u gotovo mjesec dana od 33,20 dolara.

Reuters-.--.-
Photo javno100  
Na tržištu u Londonu cijena barela bila u plusu 32 centa i iznosila je 48,00 dolara, zadržavši se neobično visokoj razini u usporedbi s američkim tržištem, uslijed poremećaja u opskrbi Europe ruskim plinom i rasta američkih zaliha.

Loše globalne gospodarske prognoze

Olakšanje je što će Bank of America dobiti 20 milijardi dolara svježeg novca od američke vlade i garanciju za 118 milijarde dolara potencijalnih gubitaka na lošoj imovini, no zabrinutost zbog kreditnih gubitaka velikih banaka i dalje je prisutna.

- Ostaje činjenica da se globalna potražnja za naftom još uvijek smanjuje alarmantnim tempom, dok se OPEC pokušava pridržavati kvota. Jasna slika pokazuje da je potrebno još jedno smanjenje, i to uskoro - kazao je Rob Laughlin iz londonske tvrtke MF Global.

Loše globalne gospodarske prognoze već su ponukale OPEC na prognozu o padu svjetske potražnje za naftom u ovoj godini za 180.000 barela dnevno.

Financijska kriza gurnula mnoge u recesiju

Naftni kartel je u razdoblju od rujna već smanjio opskrbu svjetskog tržišta za 4,2 milijuna barela dnevno a mogao bi u kratkom roku produbiti to smanjenje ukaže li se potreba, kazao je u četvrtak predsjednik OPEC-a Botelho de Vasconcelos.

Financijska kriza gurnula je mnoga velika gospodarstva u recesiju. Potrošnja energije je naglo oslabila, izazvavši pad cijena nafte za više od 110 dolara u odnosu na rekordnu razinu zabilježenu u srpnju.

Referentna cijena barela košarice OPEC-ove nafte u četvrtak je pala za 46 centi u odnosu na prethodni dan i iznosila je 40,85 dolara, stoji u priopćenju naftnog kartela.

 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!