mjesto za top banner

ŠTO BI BILO NA REFERENDUMU:

29. TRAVNJA 2010. 08:02h

Čak 53 posto Hrvata bi u EU, misle da će biti reda

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Pristupanje EU-u podržava više muškaraca, njih 46 posto, nego žena, 40 posto, više zrelijih osoba nego mladih, pokazuje istraživanje.

Ako bi se sada organizirao referendum o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji hrvatski građani koji bi glasovali bi se natpolovično odlučili za njezin ulazak u Uniju, pokazali su u srijedu rezultati istraživanja javnoga mišljenja.

Rezultati istraživanja agencije Ipsos puls-Public Affairs provedenog u travnju ove godine pokazuju da bi na referendumu o pristupanju Hrvatske EU-u, kad bi se on uskoro održao, glasovalo 76 posto građana Hrvatske, a 53 posto od onih koji bi glasovali bili bi za pristupanje RH u EU.

Istraživanje na uzorku od 1000 građana provedeno za Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija pokazalo je da bi 40 posto građana koji bi izašli na referendum bili protiv pristupanja Hrvatske EU-u, a 7 posto njih ne zna kako bi glasovali.

Pristupanje EU-u podržava više muškaraca, njih 46 posto, nego žena, 40 posto, više zrelijih nego mladih, najviše onih u dobi 65 i više, 46 posto, te onih u dobi 45-64, 45 posto, više visokoobrazovanih, 49 posto negoli onih sa srednjom, 46 posto ili osnovnom školom, 35 posto.

Najveća podrška u Slavoniji

Regionalno, najveća je podrška ulasku u Europsku uniju u Slavoniji, 46 posto, Lici i Banovini, 43 posto te podjednako u Zagrebu i okolici, sjevernoj Hrvatskoj i Dalmaciji, 42 posto.

Najnovije istraživanje na kojem je 76 posto ispitanika reklo da bi izašlo na referendum pokazuje stalan rast želje za izlaskom sa 65 posto u lipnju 2009., 71 posto u rujnu 2009. te 73 posto u prosincu prošle godine.

Među pozitivna očekivanja od članstva RH u EU ispitanici su u istraživanju "Stavovi građana RH prema EU" ubrojili mobilnost, više radnih mjesta, otvoreno tržište, reformu pravosuđa i vladavinu prava, bolji standard, manje korupcije, napredak i stabilnost gospodarstva, sredstva iz fondova EU-a te više reda.

Od negativnih ističu pad standarda, gubitak političke neovisnosti, loš utjecaj na poljoprivredu, loš utjecaj na gospodarstvo, rasprodaju Hrvatske, gubitak nacionalnog identiteta, veći uvoz i konkurencija te rigorozne zakone.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!