mjesto za top banner

5. SRPNJA 2012. 11:30h

Čačić na tronu negativnosti, prestigao i Sanadera

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Potpredsjednik Vlade Radimir Čačić je potisnuo Sanadera s vrha ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih
političara, prikazuje istraživanje o društvenim i političkim preferencijama Cro Demoskop. 

U posljednjem istraživanju Čačić je postao najnegativniji hrvatski političar s izborom od 29,6% (prema 21,1% iz prošlog mjeseca). Sanader je na drugom mjestu s 27,2% izbora (prošli mjesec 22,5%). Razlozi Čačićevog ovako visokog ratinga nisu nepoznanica: bahatost, suđenje u Mađarskoj i presuda, nezadovoljavajući gospodarski koraci. Zbog njih su građani izgubili povjerenje u Čačića i nagradili ga ovako visokim mjestom.

Na ljestvici stranaka SDP i dalje bilježi izraženu prednost u odnosu na HDZ, ali se vidi trend pada izborne podrške koji je počeo još u veljači. Početkom srpnja 28,5% gradađa daje potporu SDP-u, dok je prije pet mjeseci bilježila potporu 34% građana.

Istodobno, HDZ bilježi lagan oporavak, tako da sada imaju potporu građana od 18,7% zarazliku od lipnja u kojem su imali 17,1%. Potpora građana ovoj stranci u budućnosti će ovisiti o tri procesa: unutarstranačka postizborna konsolidacija, uspješnost aktualne koalicije u nošenju s gospodarskim problemima, te kreiranje stajališta i politika o važnim društvenim problemima.

Predsjednik Josipović s ovomjesečnih 37,6% potpore građana (prošli mjesec 32,2%), najpozitivniji je političar u zemlji. Drugo mjesto na ljestvici pozitivnih političkih osoba drži Željko Rohatinski s izborom od 7,2% (prije mjesec dana 6,9%). Treće mjesto drži Dragutin Lesar s izborom od 6,8% (lipanj 9%), dok je najveći pad izbora za najpozitivnijeg političara zabilježio premijer Milanović koji je s prošlomjesečnih 11,6% izbora spustio na sadašnjih 6,5%. 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!