mjesto za top banner

29. LIPNJA 2012. 18:23h

Čačić: Postoji mogućnost da se presuda briše iz kaznene evidencije

Radimir Čačić u društvu Dragana Kovačevića

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Radimir Čačić dao je izjavu povodom izricanje presude na Županijskom sudu u Kaposvaru u kojoj je osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su poginule dvije osobe. U izjavi Čačić napominje kako osjeća ljudsku odgovornost, ali ne i krivnju. Udruge okupljene oko Platforme 112 i neki oporbeni čelnici već su javno izrekli svoje mišljenje kako treba dati ostavku. Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je kako se Čačićeva pozicija u Vladi neće dirati sve dok ne dođe pravomoćna presuda. Čačićevu izjavu prenosimo u cijelosti:

Od samog početka govorio sam da osjećam ljudsku odgovornost, ali ne i krivnju. Vjerujem da je sud
izrekom presude, kao i obrazloženjem potvrdio moje gledište.

Sutkinja je u obrazloženju presude izričito naglasila da sam vozio u okvirima dozvoljene brzine, a da
su uvjeti na cesti i vidljivost bili loši. Isto tako, a ne manje važno, ni na koji način nije dokazano da
su svjetla na vozilu unesrećenih bila upaljena, dok je sa potpunom sigurnošću utvrđeno da nitko od
poginulih nije bio vezan sigurnosnim pojasom, a da su bili ne bi bilo smrtnih posljedica.

Na kraju, s namjerom što točnijeg informiranja hrvatske javnosti, a kako bi razjasnili određene razlike
u vođenju kaznenopravnog postupka u dvije države, želim istaknuti kako u mađarskom kaznenom
zakonu, za razliku od hrvatskog, u posebnim slučajevima kada se želi naglasiti granični prostor
između uvjetne i oslobađajuću presude, postoji mogućnost da se trenutkom pravovaljanosti presude
presuda trenutno briše iz kaznene evidencije. Time se onemogućuje da bilo tko prozove uvjetno
osuđenu osobu za taj čin. Upravo je to ključni dio nepravomoćne presude mađarskog suda. Na žalost,
ono što se dogodilo meni može se dogoditi svakom tko sudjeluje u prometu.

Radimir Čačić

Prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić izjavio je danas novinarima da prihvaća presudu suda u Kaposvaru koji ga je zbog izazivanja prometne nesreće nepravomoćno osudio na uvjetnu zatvorsku kaznu od jedne godine i deset mjeseci, ali je dodao kako njegov odvjetnik smatra da se treba žaliti, jer je nevin.

>>Nepravomoćno: Čačiću uvjetno godina i 10 mjeseci i rok kušnje od 3 godine<<

"Ovu presudu sam prihvatio bez obzira što formalno-pravno moj odvjetnik i dalje smatra da se treba žaliti i da sam ja nevin", rekao je Čačić nakon presude.

Dodao je kako su druga stvar ljudska odgovornost i suosjećanje.

Za njega je, kazao je, važno što uvjetna presuda u sebi zadrži dopunsku odluku, koja nije standard u Mađarskom pravosuđu a kod nas ni ne postoji, a po kojoj se trenutkom početka valjanosti presude briše svaki kriminalni dosje.

>>Sutkinja: Čačić nije držao dovoljan razmak<<

"Drugim riječima, ne nakon isteka uvjetne presude, nego istog trenutka nemam nikakav dosje i nitko ni na kakav način me ne može zbog toga prozivati u javnosti", rekao je Čačić, koji smatra kako to dodatno ukazuje na stupanj njegove nevinosti od odgovornosti.

Ustvrdio je da je sve što je govorio o brzini, vidljivosti, svjetlima i pojasu na sudu i zaključeno. Upitan je li zadovoljan presudom, rekao je da nije imao nikakva očekivanja.

"U nekoliko navrata sam rekao da je na sudu da odluči", rekao je Čačić.

Na upit je li između njega i premijera Zorana Milanovića bilo razgovora o njegovoj političkoj sudbini, Čačić je rekao da su oni obavili razgovor nakon nesreće i nakon njegovog stava kako će postupiti. Dodao je da su oni s tim stavom pobjedili na izborima i da on nakon toga više nije ni jednu riječ progovorio.

>>Milanović: Pravomoćna presuda je konačna točka orijentacije<<

Zaključio je kako je za njega sada taj slučaj završen.

Katlin Liptak, vozačica škode na koju je naletio Čačić, rekla je da se ne slaže s presudom i da je uznemirena. Smatra da nisu sve stvari provjerene i da to vrijedi za policiju i vještake.

Uz Čačićeva odvjetnika žalbu na nepravomoćnu sudsku odluku najavila je i tužiteljica.

Nepravomoćnom presudom Čačić je kažnjen s godinom i deset mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od tri godine što znači da Čačić neće ići u zatvor ako na području Mađarske u iduće tri godine ne ponovi isto kazneno djelo. (B.K./Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!