mjesto za top banner

STRATEŠKA SURADNJA

12. OUJKA 2009. 18:16h

Burza u Oslu nije za spajanje s Londonskom burzom

Mešetari newyorške burze pomno prate kretanje cijena.

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Norveška i Engleska u četvrtak su potpisale sporazum o strateškoj suradnji, no spajanje im nije na dnevnom redu.

Norveško tržište dionica Oslo Bors objavilo je da ne razmatra mogućnost povezivanja s londonskim pandanom London Stock Exchange Group (LSE), nakon što su u četvrtak dvije tvrtke potpisale sporazum o strateškoj suradnji.

- Spajanje nije na dnevnom redu - kazao je izvršni direktor Oslo Borsa Benter Landsnes na tiskovnoj konferenciji.

Prema dogovorenom sporazumu, LSE će norveškoj burzi od iduće godine omogućiti TradElect platformu za tržišta dionica i vrijednosnica s fiksnim dohotkom, te derivata.

Oslo Bors nadalje je priopćila da će s LSE grupom surađivati na području dionica, fiksnog dohotka i derivata, te zamijeniti sustav za trgovanje iz Nasdaq OMX-a onime sa sjedištem pri LSE grupi.

Potpisivanje navedenog sporazuma odgovor je na sve veći izazov koji predstavlja transatlantski burzovni operater Nasdaq OMX, navodi se dalje u priopćenju.

Potez norveške burze uslijedio je samo desetak dana nakon što je Nasdaq OMX objavio da će ponuditi trgovanje norveškim dionicama, čime se postavio u izravnu konkurenciju u odnosu na burzu u Oslu.

- Držimo da će dogovoreno partnerstvo povećati kako likvidnost, tako i opće zanimanje za naše tržište - dodao je Landsnes.

Sporazum ne predviđa nikakvo povezivanju u smislu kapitala, navodi se dalje u priopćenju. Oslo Bors u vlasništvu je norveške banke DnB NOR Bank ASA i brokera, a odbio je čitav niz tvrtki zainteresiranih za preuzimanje.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!