mjesto za top banner

BURZE

16. SIJENJA 2009. 10:34h

Blagi rast cijena dionica na Wall Streetu

Mešetari newyorške burze pomno prate kretanje cijena.

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Cijene dionica na Wall Streetu oporavile su se zahvaljujući nadi ulagača u daljnje poticajne gospodarske mjere.

Na Wall Streetu su u četvrtak vodeći indeksi blago porasli, zahvaljujući nadi ulagača da će poticajne mjere američkih vlasti spriječiti daljnje produbljivanje recesije u gospodarstvu.

Dow Jones indeks porastao je 0,15 posto, na 8.212 bodova, čime je prekinut šestodnevni pad tog indeksa. S&P 500 indeks osvojio je, pak, 0,13 posto, dosegnuvši 843 boda, dok je Nasdaq indeks porastao 1,4 posto, na 1.511 bodova.

Gotovo cijelo jučerašnje trgovanje vodeći indeksi proveli su u negativnom području, a pod najvećim je pritiskom bio bankarski sektor, posebice dionice Citigroupa i Bank of America, jer je tim bankama nužna dodatna pomoć vlade kako bi sanirale posljedice kreditne krize.

Zbog toga je cijena dionice Bank of America potonula više od 18, a Citigroupa više od 15 posto. Pritom je S&P indeks financijskog sektora pao 5,1 posto.

Pred kraj jučerašnjeg trgovanja cijene su se dionica oporavile zahvaljujući nadi ulagača u daljnje poticajne gospodarske mjere.

Kongres odobrio 350 milijardi dolara za sanaciju banaka

-.--.-

I doista, nakon zatvaranja Wall Streeta Kongres je odobrio korištenje druge tranše u iznosu od 350 milijardi dolara iz programa za sanaciju banaka, što znači da će vlada novoizabranog predsjednika Baracka Obame moći koristiti ta sredstva čim preuzme dužnost.

Uz to, jučer je u Kongresu predstavljen Obamin prijedlog paketa mjera, vrijedan 825 milijardi dolara, kojemu je osnovni cilj stvaranje oko 3 milijuna novih radnih mjesta velikim ulaganjima u infrastrukturu i poreznim olakšicama za kompanije i gra?ane. Ulagači se nadaju da će te mjere Kongres prihvatiti do polovice veljače.

Osim toga, na tržište je pozitivno djelovao daljnji pad cijene nafte za 5 posto, na 35,40 dolara po barelu. To je pozitivno utjecalo na sektore koji znatno ovise o kretanju cijena goriva, poput zrakoplovnog i trgovačkog. Tako je S&P indeks trgovačkog sektora porastao 3,9 posto, a zrakoplovnog 4,6 posto.

Na europskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks izgubio je 1,4 posto, zaronivši na 4.121 bod, najnižu razinu u mjesec dana, dok je DAX indeks Frankfurtske burze pao 1,9 posto, na 4.336 bodova.

 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!